Bratić: Incijativa PDP za moju smjenu je udar na Bošnjake u RS

398
Senad Bratić (Foto: Facebook)

Incijativa PDP-a za moju smjenu je udar na demokratiju i na Bošnjake povratnike u Srpskoj.

Rekao je ovo potpredsjednik Narodne skupštine RS Senad Bratić (SDA), reagujući na inicijativu PDP-a za njegovu smjenu na ovoj funkciji. Klub poslanika PDP-a u NSRS podnio je zvaničnu inicijativu za smjenu Bratića kao odgovor na najavu SDA da će pred Ustavnim sudom BiH tražiti osporavanje imena Republike Srpske.

– Mene je to neprijatno iznenadilo. Ovo što je pokrenuo PDP ja ne razumijem. Da su bolje razmislili ne bi se odlučili na ovaj presedan da udare na predstavnika konstitutivnih naroda koji je izabran voljom građana po poslovniku i koji godinama potvrđuje da ovaj parlament ima svoje mjesto u demokratiji. PDP se zalaže za vladavinu prava, poštivanje Ustava i jednakopravnosti naroda. Ovo mi je treći mandat i ovaj posao obavljam u skladu s poslovnikom i zakonima. Trudim se da radim na tome da se popravi međunacionalni dijalog i da se čuva nivo u NSRS – poručio je Bratić.

U zvaničnom aktu koji je podnio šef Kluba PDP-a Perica Bundalo stoji da je legitimno pravo poslanika da podnesu zahtjev za smjenu Bratića koji je izabran glasovima svih poslanika NSRS.

– Na ovaj način šaljemo jasnu poruku da oni koji pripadaju strankama koje urušavaju RS, zvanično najavljuju mogućnost promjene naziva RS, ne mogu biti u rukovodstvu najvišeg zakonodavnog tijela Srpske – navodi se u obrazloženju.

Edin Ramić
Ramić očekuje odbijanje inicijative PDP-a

Šef kluba poslanika “Zajedno za BiH” Edin Ramić rekao je danas da očekuje da u Narodnoj skupštini Republike Srpske neće biti prihvaćena PDP-ova inicijativa za smjenu potpredsjednika Skupštine Senada Bratića. Tokom skupštinske rasprave o prijedlogu dnevnog reda, Ramić je izrazio nadu da će skupštinska većina odbiti da ova inicijativa bude uvrštena u dnevni red.

– Ova inicijativa je populistička jer služi za sticanje jeftinih političkih poena i mogla bi dugorično nanijeti štetu funkcionisanju institucija Republike Srpske – istakao je Ramić.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA