“Boing” testirao leteći automobil! (VIDEO)

818

Prototip letećeg automobila na kratko je danas lebdio u vazduhu tokom probnog leta, saopštila je kompanije “Boing”.

Agencija Rojters navodi da je ovo mali, ali značajan korak u nastojanju, najveće svjetske kompanije za proizviodnju aviona, da napravi preokret u modernom transportu i uslugama isporuka paketa.

Boingova letjelica dugačka devet metara, dijelom helikopter, dijelom dron i dijelom avion sa fiksnim krilom, podigla se iznad zemlje i lagano sletjela nakon što je manje od minuta lebdila u vazduhu na aerodromu u Manasasu u Virdžiniji, saopštila je kompanija.

Ova kompanija takmiči se sa dugogodišnjim rivalom, kompanijom “Erbas”, kao i sa mnogim drugim kompanijama, u pokušaju da predstavi malu bespilotnu letjelicu sposobnu za vertikalno polijetanje i slijetanje, a ubuduće će se testirati i letenje.

Investicije, podstaknute skokovima u autonomnoj tehnologiji, kao i frustracije zbog zagušenja puteva, mogle bi da promijene lice vazduhoplovne industrije u narednoj deceniji, navodi britanska agencija.

– Ovako izgleda revolucija, a to je zahvaljujući autonomiji – kazao je nakon testiranja predsjednik i glavni izvršni operativac “Boingove” podružnice “Aurora flajt sajansiz”.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA