Berlin razočaran odlukom Mejove, plan B isti skoro kao plan A

312

Njemački ministar pravde Katarina Barli rekla je danas da je razočarana planom britanskog premijera Tereze Mej o rješavanju zastoja u procesu “Bregzita” i pozvala Britaniju da održi drugi referendum.

Mejova je sinoć pokušala da prevaziđe zastoj u parlamentu prijedlogom da se od EU zatraže dodatni ustupci u vezi sa planom koji treba da spriječi carinske kontrole na granici između Republike Irske i Sjeverne Irske.

– Da, razočarana sam. To nije način da se ide naprijed – rekla je Barlijeva radiju “Dojčlandfunk”.

Ona je dodala da je Mejova propustila priliku da stekne podršku za sporazum o “Bregzitu” koji je dogovoren sa EU.

Barlijeva, koja ima njemačko i britansko državljanstvo, rekla je da nacrt sporazuma neće biti promijenjen, ali je dodala da se može sačekati neko vrijeme ukoliko bude drugog referenduma.

– To bi moglo da umiri situaciju – rekla je njemački ministar pravde.

Portparol Vlade Njemačke izjavio je kasno sinoć da se Berlin i dalje zalaže za uredan izlazak Britanije iz EU i da očekuje od Vlade u Londonu da uskoro usaglasli prijedlog koji podržava većina u britanskom parlamentu.

Kancelar Angela Merkel rekla je tokom vikenda da će učiniti sve da se osigura sporazumno istupanje Britanije iz evropskog bloka.

Plan B isti skoro kao plan A?

Britanska premijerka Tereza Mej objelodanila je svoj “plan B” za Bregzit, umnogome nalik na “plan A”, u pokušaju da u parlamentu ipak izdejstvuje usvajanje odbačenog sporazuma o razlazu Velike Britanije sa EU nakon što obezbijedi promjenu stava Unije o granici sa Irskom.

Govoreći o tome šta planira da uradi pošto je sporazum o izlasku Britanije iz EU britanski parlament prošle nedjelje odbacio, ona je u ponedjeljak rekla da ima u vidu zabrinutost poslanika zbog osiguravajuće politike čija je svrha da garantuje da poslije Bregzita ne bude carinske kontrole duž granice između Irske, koja je članica EU, i britanske teritorije Sjeverne Irske, prenosi AP.

Tereza Mej je u Donjem domu parlamenta rekla da će “ove nedjelje još razgovarati s kolegama… kako bi razmotrila kako može da zadovolji obaveze prema stanovnicima (britanske pokrajine) Sjeverne Irske i Republike Irske na način koji može da zadobije najveću moguću podršku u Donjem domu”.

– A onda ću zaključke tih razgovora preneti Evropskoj uniji – rekla je Mejova.

Evropski blok, međutim, naglašava da neće ponovo pregovarati o sporazumu o povlačenju Britanije iz EU.

Protivnici Mejove izražavaju nevjericu u pogledu izgleda da ona u toj namjeri uspije, s obzirom na to da su britanski poslanici prošle nedjelje odlučno odbacili pomenuti sporazum, a da lideri EU uporno poručuju da neće ponovo o njemu pregovarati, konstatuje AP.

Pritom, lider Deremi Korbin opozicione Laburističke partije optužuje premijerku za “duboko poricanje” neuspjeha svog sporazuma, a njene pokušaje da ga “vaskrsne” uporedio je sa filmom iz 1993. “Dan mrmota” u kojem je glavni junak osuđen da jedan isti dan proživljava stalno iznova.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA