Bebe mokre od urina vezane za krevet u zagrebačkoj bolnici! (FOTO)

778

Fotografije petomjesečnih blizanaca u zapuštenom stanju, koji se nalaze na Klinici za infektivne bolesti “Fran Mihaljević” u Zagrebu, preplavile su društvene mreže i hrvatsku javnost digle na noge. 

Na fotografijama se mogu vidjeti uplakane bebe nogu zavezanih za krevetić, odjeće mokre od urina, crvene i nadražene stražnjice. Oko ruku imaju rolne toaletnog papira.

Sestra na kafi

Dječaci se zovu Fran i Filip, a njihova majka Ana Treščec medijima je ustupila fotografije za objavu. Kako kaže, dječaci su rođeni tri mjeseca prije termina, a u KB-u “Fran Mihaljević” završili su nakon što su dobili gripu. Za vrijeme bolesti dobili su i rota virus. Majka ih je posjetila juče u bolnici, a tamo je zatekla ovakvo stanje. Pokušala je razgovarati sa sestrom, ali ona je, kako majka kaže, za to vrijeme bila na kafi.

Osim blizanaca, Ana je majka djevojčice koja ima epilepsiju i zahtijeva posebnu brigu.

Zavezana, mokra djeca

Novinari su razgovarali sa majkom koja je bijesna ovakvom nepažnjom.

– Dijete koje mi je kući je prehlađeno. Razgovarala sam s doktorkom, a ona ima odgovor na sve: da oni ne mogu samo biti oko moje djece, da su oni nedonoščad, oni su rođeni tri mjeseca ranije… To je kažnjivo, zar ne? – pita majka.

Ana dalje nastavlja priču kako su stvari tekle.

– Pitam je da li je ona majka? Nemojte mi govoriti da se radi o pet minuta, jeste li vidjeli slike? Ono dijete u žutom, kad sam došla kod njih, vidjela sam da je mali zavezan. Ok, zavezan je jer mu je bilo spojeno na nozi, vjerovatno da mu se ne pomakne. Nisam ga uzimala u naručje, nego drugog. Dobrih 15-ak minuta je prošlo. Prvo sam se pozabavila sa drugim, presvukla ga, vidjeli ste kako mu guza izgleda. Tri kreme su bile gore, nijedne nema. Oni su primljeni s gripom tipa A. Taj maleni je prije tri dana bio na kisiku i onda usput pokupio rota virus. Ja sestru tražim po odjelu, a ona pije kafu. I još dobijem po nosu – dodaje majka.

Rođeni tri mjeseca prije termina

Novinari su pitali majku da li su oba dječaka istovremeno odvedena u bolnicu.

– Jedan dječak je malo manje u bolnici jer mu se nije ništa čulo na plućima, borio se. I kao beba je bio jači. Nakon par dana sam odvela i njega. Dječaci su rođeni tri mjeseca prije termina. Imam još jednu djevojčicu sa teškoćama. Ima teški oblik epilepsije i rijetko ko se usuđuje da je čuva – rekla je Ana Treščec u razgovoru za Index.hr.

Šta kaže direktorka?

Direktorka Alemka Markotić je samo kratko komentarisala slučaj.

– Osoba koja nema hospitalizovanu djecu kod nas, je napravila tu objavu. Poslaćemo vrlo brzo službeno saopštenje – poručila je.

Javilo se i Ministarstvo

O slučaju se oglasilo i Ministarstvo zdravstva.

– Ministarstvo zdravstva je upoznato sa slučajem i odmah je zatražilo izvještaj bolnice. Svaki pacijent zaslužuje dostojanstven tretman, a pogotovo oni najmlađi. Nakon izvještaja Ministarstvo će donijeti odluku o daljem postupanju – napisali su na Twitteru.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA