Banjalučanima veći računi za vodu!?

541

Veći računi za vodu uskoro bi mogli da “obraduju” Banjalučane. Trenutno sve zavisi od analiza i Skupštine grada koja bi trebala da, o ovom pitanju, raspravlja na idućem zasijedanju, najvjerovatnije 6. februara.

Kako sada stvari stoje, velike su šanse da će gradski parlamentarci dati “zeleno svjetlo” ovom poskupljenju.

Naime, preduzeće “Vodovod” je nedavno uputilo zahtjev Gradskoj upravi za povećenje cijene vode za oko 11 feninga po kubnom metru. Pored toga tražili su uvođenje paušala na mjerno mjesto koji bi iznosio 1,5 KM. Prema računici koje je uradilo ovo preduzeće, prosječan račun za vodu u Banjaluci trenutno iznosi oko 17 KM, a ovo poskupljenje bi taj iznos povećao za oko tri marke.

Kako se saznaje od upućenih u ovu problematiku, “Vodovod” je u zahtjevu za poskupljenje naveo da Banjaluka ima najjefitiniju cijenu vode u BiH i regionu te da smo skoro jedini grad u kojem se ne plaća naknada za mjerno mjesto.

Naveli su da sa prihodima od naplate po aktuelnom cjenovniku neće moći da grade nove vodovode, niti da održavaju postojeću mrežu jer su lani pored gradske preuzeli brigu i seoskoj koja na godišnjem nivou traži dodatnih dva miliona KM.

Prema analizi koju su napravili sa trenutnom cijenom od 1,18 KM po kubnom metru Banjaluka je u lošijem položaju u odnosu na okolne gradove.

Poređenja radi, naveli su da u Bijeljini kubik vode naplaćuju 3,09 KM a naknadu za mjerno mjesto 1,60 KM a u Sarajevu 1,45 KM, a paušal dvije marke…

Prema njihovoj analizi, u cijeloj BiH jeftinija vode se može naći samo u Višegradu sa 1,14 KM, s tim da se i u ovoj opštini, kao i ogromnom broju ostalih u RS i BiH, građani dodatno plaćaju i fiksna naknadu za mjerno mjesto od 1,5 KM.

Prema proceduri, zahtjev “Vodovoda” trenutno je na analizi u odeljenjima za komunalne poslove i za lokalni i ekonomski razvoj i strateško planiranje.

Ukoliko ova odjeljenja, u svojoj odvojenoj analizi, prihvate argumente “Vodovoda” onda se taj dokument upućuju u skupštinsku poceduru i konačnu odluku o njemu će donijeti odbornici.

Kako se saznaje, u Gradskoj upravi imaju razumijevanja za zahtjeve “Vodovoda” ako se ima u vidu ogromna potreba za gradnjom nove mreže ali da konačna odluka o tome da li će biti prihvaćen njihov zahtjev još nije donesena.

– Stoje argumenti “Vodovoda” da se radi o relativno neznatnom poskupljenju od oko tri marke po domaćinstvu, ali i da im je taj novac prijeko potreban da bi imali dovoljno novca za gradnju novih vodovoda – tvrde upućeni.

Grad je lani iz budžeta odobrio 500 000 KM pomoći “Vodovodu” kako bi smanjili finansijski pritisak na ovo preduzeće zbog pruzimanja brige o seoskim vodovodima.

U ovogodišnjem takva sredstva nisu planirana. Gradonačelnik Igor Radojičić je više puta izjavljivao da se “Vodovod” muči sa preuzetim seoskim vodovodima.

– To su više stotina kilometara vodovodne mreže na seoskom području koja je u lošem stanju koja traži ogromna sredstva. Prošlo ljeto smo na jednoj lokaciji na sistemu Banjica imali 100 000 KM troškova na popravkama zbog pregorijevanja elektro instalacija. “Vodovod” će se naći u teškim finansijskim problemima jer neće moći da izdrži tempo investiranja i gradnje nove i održavanja postojeće mreže – reako je Radojičić.

Zadnje poskupljenje 2015. godine

Računi za potrošenu vodu u Banjaluci su poskupili posljednji put 2015. godine. Tada je za “Vodovod” odobreno povećanje od deset odsto tako da cijena vode i kanalizacije, zajedno s PDV-om i vodnim doprinosom, posljednje tri godine, građane košta 1,18 KM po metru kubnom, a za one koji nemaju izgrađenu kanalizaciju 0,90KM.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

1 KOMENTAR

  1. Можда је један од важних аргумената за СДА .Само би им трњбало датии податак је ли овде укључен и одвод.

Comments are closed.