Austrija: Raste broj žrtava, među poginulima i jedan Srbin!

365

Broj žrtava ogromne količine sniježnih padavina u Austriji je u porastu, a među poginulima je i jedan državljanin Srbije (47).

On je zajedno sa još trojicom kolega stajao na krovu jedne kuće, u mjestu Alstenau na teritoriji austrijske pokrajine Salcburg, pokušavajući da očisti ogromnu količinu snijega koja je prijetila da ošteti krov. U jednom trenutku sniježna masa se pokrenula i povukla ih sa sobom sa visine šest metara visine.

Dok je Srbin preminuo na licu mjesta, dvoje njegovih kolega zadobilo je lakše povrede, a jedan je ostao bez ikakvih povreda.

– Već smo bili na terenu sa dva vozila zbog drveća koja su pala usljed tereta snijega – rekao je šef vatrogasnog tima Helmut Šep.

On je dodao da su alarmirani i da su nakon svega tri do četiri minuta od trenutka kada su stigli na mjesto nesreće, uspjeli da izvuku sve radnike iz snijega.

Srbin je bio zartpan pod snježnom masom više od 15 minuta. Kako ističu u policiji radnici se, prilikom čišćenja snijega sa krova, nisu pridržavali bezbjednosnih propisa, i nisu bili osigurani.

– Pitanje zakonske odgovornosti moraće da se razjasni – rekao je portparol policije Hans Volfgruber.

Takođe je alarmiran i radni inspektorat, koji će provjeriti da li su se radnici pridržavali bezbjednosnih propisa.

Šef firme za koju je radio Srbin je u šoku, i prenosi da su radnici stajali na ravnom krovu iznad balkona, kada su pokušali da postave merdevine kako bi očistili krov iznad.

– Jedan od povrijeđenih radnika je prethodno zabio lopatu u sniježnu masu na krovu i time izazvao snježni odron – prepričao je on dodajući da se nesreća nije mogla izbjeći.

Šef Udruženja građevinara u Salcburgu Volfgang Ebner kaže da trenutno postoje tri ili četiri vrste profila snijega i da je stanje kao na planinama, gdje je visoka opasnost od lavina.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA