Austrija: Lavine odnijele tri života, ima nestalih (FOTO/VIDEO)

533

U Austriji je, zbog niza snježnih lavina, poginulo troje ljudi, a mnogi se vode kao nestali.

Troje poginulih čija je smrt dosad potvrđena su skijaš iz Njemačke, kojeg je lavina zatrpala kod mjesta Schoppernau u pokrajini Vorarlberg, kao i još jednog njemačkog turista kod popularnog skijaškog odredišta Damüls u blizini Bregenza, koji se takođe nalazi u Vorarlbergu. Treća potvrđena žrtva je 24-godišnja snowboarderica iz Švajcarske, koja je upala u procjep dubok 20 metara izvan piste i poginula.

Hiljade skijaša i turista odsječeni su od ostatka zemlje zbog nanosa snijega koji su blokirali mnoge puteve.

Snijeg pada i danas

Svemu je prethodio gusti snijeg u subotu naveče koji je na postojeći snježni pokrivač dodao u dolinama između 40 i 60 centimetara novog nanosa, a na planinama i do metar. Nadležne službe su u nedjelju ujutro proglasile veliku opasnost od lavina, dižući stepen uzbune na četiri, što je drugi najveći stepen opasnosti.

Snijeg je u mnogim dijelovima Austrije nastavio padati i danas, te je u nekim pokrajinama izmjereno novih 30 centimetara, što sve značajno otežava napore spasilaca. I dalje prijeti velika opasnost od novih lavina, s obzirom na to da se novi snijeg nije uspio stabilizovati i stvrdnuti, upozoravaju stručnjaci.

Lavine u većini austrijskih pokrajina

Velika opasnost od lavina proglašena je u austrijskim pokrajinama Vorarlberg, Tirol, Donja Austrija, Štajerska i Salzburg. U lavini nestao mladi par Austrijanaca, 23-godišnja djevojka i njen 28-godišnji partner, koji dolaze iz lokalnog skijaškog mjesta Abtenaua.

Za njima se traga od sinoć, u akciji su i planinska policija i spasilačke službe. Na području u kojem je nestao mladi par prijeti akutna opasnost od lavina pa je potraga za nestalima morala u jednom trenutku biti prekinuta kako se ne bi ugrozio i život spasilaca. Portparolka lokalne policije je za medije izjavila da je u nedjelju naveče bilo više lavina u okolini Abtenaua, dok je potragu helikopterom onemogućila snježna oluja.

Turisti ne slušaju upozorenja nadležnih službi

Kod mjesta Bad Vigaun je lavina pokrila deset osoba, ali sve su spasene. Spasen je i 23-godišnji snowboarder iz Njemačke, koji je morao provesti noć sa subote na nedjelju na planini nakon što je zbog loše vidljivosti skrenuo sa skijaške staze i nakratko nestao. U Donjoj Austriji se, pak, traga za dvojicom muškaraca iz austrijskog grada Kremsa, 54-godišnjakom i 58-godišnjakom, koji su nestali u snježnoj oluji u okrugu Lilienfeld. Dvojica prijatelja su inače planinari, a akciju spasavanja prekidaju loše vremenske prilike.

Odsječena su brojna mjesta u kojima se nalaze hiljade Austrijanaca i turista. Oko 12 00 turista ostalo je zameteno u skijalištu Saalbach-Hinterglemm do nedjelje poslijepodne kada su stručnjaci kontrolisanom eksplozijom pokrenuli lavinu i oslobodili mjesto.

Veliki problem je i to što neki turisti ne poštuju upozorenja nadležnih službi. U Štajerskoj u okrugu Liezen je skupina od 12 turista odlučila otići do područja ugroženog opasnošću od lavine, te je pomaknula i ograde koje su službe postavile na puteve, no uskoro su njihova tri automobila bila zatrpana snijegom. Gorska služba spasavanja ih je ipak izvukla iz lavine uprkos situaciji visokog rizika.

U nedjelju 14 000 kućanstava ostalo bez struje

U pokrajini Salzburg, kod mjesta Pinzgau, jedan je voz četiri sata bio zarobljen na pruzi zbog stabla koje je palo na šine usljed snježne oluje.

U vozu je bilo oko 300 putnika. Osim saobraćajnih problema, snježne oluje su u Austriji izazvale i nestanke struje. U Gornjoj Austriji je u nedjelju bez struje bilo oko 6 000 kućanstava, dok je u Donjoj Austriji pogođeno oko 8 000 kućanstava.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA