Apple smanjuje proizvodnju iPhonea

343

Apple, koji je prošle sedmice smanjio procjene prodaje, smanjio je i planiranu proizvodnju svoja tri nova modela iPhonea za oko 10 odsto u periodu od januara do marta.

To smanjenje ukazuje na slabiju potražnju za iPhone uređajima u Kini, najvećem svjetskom tržištu pametnih telefona, čiji se privredni rast usporava, između ostalog, zbog trgovinskog rata sa SAD-om.

Međutim, mnogi analitičari i potrošači kažu i da su cijene novih modela iPhonea previsoke, piše Reuters.

Apple je krajem prošlog mjeseca zatražio svoje dobavljače da proizvedu manje XD, XS Max i XR modela nego što se prije planiralo, saznaje Nikkei Asian Review od izvora upućenih u situaciju.

To je Apple zatražio prije nego što je, nedavno, javnost obavijestio o smanjenim prognozama, što je posljedica, kako je poručio, slabije potražnje u Kini. Appleovo smanjenje procjena prodaje izazvalo je oštar pad cijene njegove dionice, ali i cijelog tehnološkog sektora.

I Samsungu pala dobit

Ovih je dana i južnokorejski Samsung upozorio da će mu dobit u četvrtom lanjskom kvartalu pasti za gotovo 30, a prihodi 11 odsto zbog slabije potražnje za pametnim telefonima i čipovima, posebno u Kini.

Kompanija za istraživanje tržišta Canalys procjenjuje da su isporuke u Kinu prošle godine pale za 12 odsto, a očekuje se da će isporuke pametnih telefona u 2019. godini pasti za još tri posto, na manje od 400 miliona po prvi put od 2014. godine.

Nikkei piše da će ukupni planirani obim proizvodnje starih i novih iPhonea vjerovatno biti smanjen na 40 do 42 miliona uređaja u periodu od januara do marta, s prethodne projekcije od 47 do 48 miliona.

Kako se kineska potražnja smanjila, Apple se namjerava više usmjeriti na Indiju, koja je nedavno nadmašila SAD i postala drugo najveće tržište pametnih telefona u svijetu.

Izvršni direktor Tim Cook kazao je u intervjuu za CNBC televiziju kako je Indija glavni fokus Applea.

Donedavno je Apple bio najveća američka kompanija sa tržišnom vrijednošću većom od 1 000 milijardi dolara, ali posljednjih mjeseci cijena dionice tog tehnološkog diva pala je gotovo 30 odsto, pa je sada na čelu te liste Amazon.com.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA