Dugogodišnji san Appleovih dizajnera, na čelu sa Džonijem Iveom, da konstruiši telefon koji bi izgledao kao jednostavan komad stakla, blizu je realizacije.

Na takvom uređaju ne bi bilo fizičkih tastera, otvora, prelaza između različitih materijala i sličnih “smetnji” elegantnom spoljašnjem izgledu.

Međutim, da bi se taj san ostvario bilo je potrebno da se staklo učini dovoljno dobrim strukturnim materijalom od koga može da se napravi cijelo kućište telefona. Upravo to je ono što Apple pokušava da zaštiti najnovijom prijavom patenta.

Američki Patentni zavod objavio je patent, koji je kompanija Apple predala u septembru prošle godine, a koji se odnosi na “elektronske uređaje sa staklenim strukturnim elementima”.

Slike i tekst patentne prijave upravo opisuju stakleni pametni telefon. Njegovo kućište bi bilo izrađeno od savijenog stakla, unutar kojeg je smješten savitljivi ekran. I svi ostali elektronski dijelovi na nekoliko predloženih načina pričvršćeni su unutar kućišta.

Osim samog koncepta kućišta, Apple je prikazao i nekoliko načina njegovog povezivanja sa drugim komponentama, pa bi tako staklo preuzelo ulogu strukturnog elementa i potpuno zamijenilo metalne legure koje se sada koriste kao osnova kućišta.

Naravno, činjenica da kompanija ima patent za novu tehnologiju ne znači da će je nužno primijeniti na svoje uređaje.

Ipak, zanimljivo je vidjeti u kom smjeru Appleovi inženjeri razmišljaju i kako bi eventualni dizajn budućeg iPhonea mogao da izgleda.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA