Amerika gubi “gasni rat”, Rusija dominira

348

Rusija ostaje dominantan igrač u snabijevanju Evrope gasom i trude se da sačuvaju takav odnos snaga, a SAD se, po svemu sudeći, polako mire sa ovakvom situacijom.

Endrju Voker, šef “Čenir enerdžija” (Cheniere Energy), velikog američkog proizvođača tečnog gasa i njegovog glavnog izvoznika u Evropu, poručuje da će i ruski i američki gas biti isporučivani na Stari kontinent.

On je na Evropskoj konferenciji o gasu naveo podatak da će udio ruskog gasa porasti sa sadašnjih 36 na 41 odsto do 2035. godine.

Istovremeno, Voker ocjenjuje da je za Evropu “razumno” da ima i ruski i američki izvor ovog energenta.

On napominje da je EU znatno povećala i uvoz američkog tečnog gasa u decembru prošle godine, do 7,1 milion tona, u odnosu na srednji mjesečni pokazatelj koji iznosi 6,7 miliona tona.

Ekonomski portali već dugo izvještavaju o “gasnom ratu” koji su SAD povele na tlu Evrope u nastojanju da ograniče ruske isporuke.

Tako je svojevremeno pod pritiskom Vašingtona, a onda i EU, propao projekat “Јužni tok”, da bi Rusija preko Turske otvorila novi gasnu rutu, a zatim krenula i u projekat “Sjevernog toka dva” sa Njemačkom.

Ovakav istup Vokera može se smatrati priznanjem SAD da nisu uspjele da istisnu Rusiju kao ključnog snabdjevača Evrope gasom.

Portali procjenjuju da je ključan momenat za propast američkog pritiska bilo odbijanje Njemačke, kao najjače ekonomske sile EU, da odustane od “Sjevernog toka dva”.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA