Albanska mafija vlada tržištem kokaina

721

Oni su “kraljevi kokaina” – Albanska kriminalna grupa vlada narko tržištem vrijednim pet milijardi evra!

Albanska mafija (Mafia Shqiptare) potpuno je preuzela kontrolu trgovinom drogom u Velikoj Britaniji zahvaljujući, između ostalog, sofisticiranosti i pameti, piše list “Gardijan”.

Oni su sofisticirani, pametni i uvijek isporuče robu – od evropskih luka do ulica Londona. Ta kriminalna banda je sada prva na britanskom tržištu, čija vrijednost je pet milijardi funti – piše Gardijan.

U tekstu pod naslovom “Kraljevi kokaina: kako je albanska mafija preuzela kontrolu nad britanskom trgovinom drogom” navodi se da način na koji su Albanci osvojili britansko tržište kokaina predstavlja lekciju iz “kriminalnog zdravog razuma” i apsolutne prijetnje nasiljem.

List navodi da se radi o veoma jednostavnom, ali drskom modelu poslovanja. Albanci su u potpunosti odbacili sistem posrednika i počeli da pregovaraju direktno sa kolumbijskim kartelima koji kontrolišu proizvodnju koke. Ogromne isporuke organizovane su direktno iz Južne Amerike, a lanci snabdijevanja ostali su njihovim rukama.

Struktura cijene je nekada varirala u zavisnosti od čistoće droge – što je bila čistija, to je cijena veća.

Prema britanskim obavještajnim podacima, albanske bande nabavljale su kokain od kartela za oko 4 000 do 5 000 funti za kilogram u vrijeme kada su rivali smatrali da su dobro prošli koristeći holandske prodavce na veliko, kod kojih se droga prodavala za 22 500 funti za kilogram.

Albanci su snizili cijenu kokaina i povećali čistoću droge, što je rezultiralo još većim isporukama u Britaniju.

Albanski efekat suštinski je oblikovao upotrebu, proizvodnju i ekonomiju kokaina. Kokain je sada najjeftiniji u Britaniji od 1990. godine i najčistiji u posljedih 10 godina, što je dovelo do velikog broj smrtnih ishoda.

Britanija ima najveću stopu mladih korisnika droga u Evropi.

Eksperti kažu da se albanska mafija pokazala veoma inteligentnom i da se ne mora biti pohlepan da bi bili dominantni na tržištu droga.

– Oni se rukovode principom održive cijene i dobrog kvaliteta – rekao je Toni Sadžers, bivši šef grupe za borbu protiv narkotika u Nacionalnoj agenciji za borbu protiv organizovanog kriminala.

List navodi da su Albanci morali da preuzmu kontrolu i nad evropskim lukama. U tu svrhu, ova mafija morala je da sarađuje sa Ndrangetom, najmoćnijom i najraširenijom od svih italijanskih mafijaških grupa.

Takođe, jedan od razloga uspjeha Albanaca je što izbjegavaju sitnije sukobe sa rivalima i veoma su vješti u formiranju veza sa drugim grupama organizovanog kriminala.

Takođe, ono što ide u korist Albanaca je njihova reputacija da su nasilni.

– Oni su prilično harizmatični i znaju da je važnije da grade veze umjesto da stvaraju sukobe, a pošto dolaze iz regiona u kojima je donedavno bio rat, kao što je slučaj sa Kosovom, to samo pojača efekat i reputaciju bezobzirnosti – rekao je Sadžers.

Mohamed Kasim sa Univerziteta Lids Beket, koji se bavi analizom trgovine drogom, ističe i način na koji su Albanci viđeni u kriminalnim krugovima.

– Oni su sofisticirani, profesionalni i urade ono što obećaju. Oni uvijek ispune zadato – rekao je on.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA