“Ako ne odustanete od Sjevernog toka dva, stižu sankcije”

540

Sjedinjene Američke Države su upozorile da bi mogle uvesti sankcije njemačkim kompanijama koje nastave saradnju s Rusijom na gradnji gasovoda “Sjeverni tok dva”.

Američki predsjednik Donald Tramp optužio je Njemačku da je “talac” Moskve zbog oslanjanja na ruske energente, pozivajući Berlin da zaustavi radove na gasovodu vrijednom 11 milijardi dolara.

Gasovod “Sjeverni tok dva” trebao bi preko Baltičkog mora transportovati gas ravno u Njemačku. Ruski “Gasprom” sprovodi projekat u saradnji sa zapadnim partnerima Uniperom, Wintershallom, Engiejem, OMV-om i Shellom.

Američki ambasador šalje pisma kompanijama, prijeti im sankcijama

U Washingtonu kritikuju taj projekat i zbog unosnih tranzitnih naknada koje bi Ukrajina izgubila njegovom gradnjom, što bi Kijev moglo dovesti u ranjiviju poziciju u budućnosti.

Američki ambasador Richard Grenell poslao je pisma nekoliko kompanija ukazujući na taj problem, saopštili su u nedjelju iz američke ambasade u Njemačkoj.

– U pismu se podsjeća da svakoj kompaniji koja posluje u ruskom sektoru izvoznih gasovoda prijeti opasnost sankcija prema zakonu o suprotstavljanju neprijateljima SAD-a putem sankcija (CAATSA) – pojasnio je portparol ambasade.

Dodao je da se i druge evropske države protive planiranom gasovodu.

Njemačka i njezini evropski saveznici optužuju Washington da koristi zakon kao instrument za uplitanje u njihovu spoljnu i energetsku politiku.

Pismo američkog ambasadora njemačkim kompanijama naišlo je na negativan odjek u njemačkoj vladi.

Neimenovani njemački diplomat izjavio je da istup američkog ambasadora ne slijedi načela diplomatske prakse i da će Berlin to pitanje rješavati u direktnim razgovorima sa zvaničnicima u Washingtonu.

Portparol CDU-a za spoljnu politiku u njemačkom parlamentu Jürgen Hardt oštro je kritikovao potez američke ambasade.

– Činjenica da američki ambasador sada nastupa prema njemačkim kompanijama direktnom prijetnjom predstavlja novo i neprihvatljivo jednostrano zaoštravanje tona u transatlantskom odnosu. Ako američki predsjednik smatra da mora javno pokazati oštar stav prema Rusiji vezano za brojna otvorena pitanja u svom odnosu s Moskvom, ne bi trebao time narušavati odnose s najvažnijim saveznikom – kazao je Hardt.

Njemačke kompanije bez komentara

U njemačkim kompanijama koje učestvuju u projektu nisu u nedjelju komentarisali pismo. Portparol “Unipera” nije ga želio komentirati, a u Wintershallu nisu odmah odgovorili na zahtjev za komentarom.

Njemački list “Bild am Sonntag”, koji je prvi izvještavao o pismu, piše da američki ambasador pokušava ucijeniti njemačke kompanije, što su u američkoj ambasadi odlučno demantirovali.

– Jedina stvar koja bi se u ovoj situaciji mogla smatrati ucjenom bio bi uticaj Kremlja na buduće snabdjevanje gasom – utvrdio je portparol američke ambasade.

Pismo je sastavljeno u Washingtonu u koordinaciji više državnih agencija i “svrha mu nije prijetnja nego slanje jasne poruke o američkoj politici”, dodao je.

Njemački ministar spoljnih poslova Heiko Maas izjavio je prošlog četvrtka da bi američke sankcije usmjerene protiv gasovoda “Sjeverni tok dva” bile pogrešna metoda rješavanja spora.

Pitanja evropske energetske politike moraju se rješavati u Evropi, a ne u SAD-u – poručio je Maas.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA