“Žuti prsluci” pred sudom po hitnom postupku

374

Pred francuski sud po hitnom postupku danas je izvedeno desetine osoba, nakon hapšenja u subotu tokom protesta “žutih prsluka” u Parizu, a izrečene su i prve presude.

Većinom su u pitanju zatvorske kazne u trajanju od nekoliko mjeseci, ali i novčane kazne, prenose francuski mediji.

Pretežno je riječ o mladim ljudima koji su nezaposleni ili imaju niska primanja, a često su već bili krivično gonjeni zbog članstva u određenim grupama sa ciljem uništavanja ili nasilja i gađanja snaga reda projektilima.

Prvom osuđeniku, Gzavijeu (26), sud je danas izrekao kaznu od dva mjeseca strogog zatvora, prenosi “Figaro”.

Gzavije tvrdi da je “samo bacio mali kamen” i da sada žali zbog svog postupka koji, kaže, baca ljagu na kredibilitet “plemenitog pokreta “žutih prsluka””.

Valanten (22) je priznao da je bacio suzavac na snage reda kako ga ne bi “uhvatile za vrat”, ali navodi da “nije razmišljao” i da je “učinio nešto nerazborito”. On je osuđen na novčanu kaznu od 1 200 evra.

S druge strane, neimenovani mladić, koji je iz Normandije došao u Pariz da “protestuje” i uhapšen na Jelisejskim poljima, danas je pušten, a prethodno je optužen zbog nošenja papirne maske i poruke koju je poslao prijateljici, a u kojoj kaže da “možda ima želju da razbija”.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA