“Žuti prsluci” pokrenuli lavinu, protesti širom Evrope

509

Protest “žutih prsluka” glavna je vijest u svim svetskim medijima. Osim u Francuskoj, žuti prsluci protestovali su u Belgiji i u Holandiji.

Pored tih zemalja, protesta je bilo u Mađarskoj, Albaniji, Poljskoj, a iako ne direktno povezani sa pokretom “žutih prsluka”, protesti nisu zaobišli ni Srbiju.

Prema posljednjim informacijama, u demonstracijama u Francuskoj povređeno je 135 osoba, među kojima je 17 policajaca.

Uhapšeno je skoro 1 000 ljudi, a kako je naveo francuski ministar unutrašnjih poslova Kristof Kastane u cijeloj Francuskoj bilo je oko 125 000 demonstranata, dok ih je samo u Parizu bilo 10 000.

Ovo je, inače, četvrti uzastopni vikend da Francuzi protestuju nezadovoljni opštom politikom predshednika Emanuela Makrona.

Demonstranti su uzvikivali “Makron, ostavka”, a neki od njih su rekli novinarima da nisu došli da razbijaju već da iskažu nezadovoljstvo u ime svih građana, zaposlenih, nezaposlenih, penzionera i mladih.

Međutim, razbijali su.

Policija je gađana kamenicama, zapaljene su božićne jelke u Aveniji Jelisejska polja, gorjele su kante za smeće, razbijeni su izlozi. Policija je koristila suzavce, a bilans je skoro 1 000 uhapšenih.

Zvaničnici su ranije najavili da će širom Francuske da bude raspoređeno 89 000 policajaca.

Ministar Kastane naveo je da je trenutna situacija “pod kontrolom”, ali da tenzije postoje.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

1 KOMENTAR

  1. Жути прслуци су цинизам без граница.Нису протестовали кад је та иста француска власт тукла и отимала од либијског,сиријског,алжирског народа,да не набрајам даље.Сад кад је Макрон покушао узети,не отети јер је и он француз као и они, и њима дигли су куку и митику.Дакле кад се пљачка од других може, али наше недамо.Шта рећи; Туђе хоћемо,своје недамо.

Comments are closed.