“Žuti prsluci” i dalje prijete, zatvoreni Luvr i Ajfelov toranj

361

Popularna turistička mjesta u Parizu biće u subotu zatvorena zbog straha od izbijanja nasilja tokom protesta “Žutih prsluka”. Mogući su svakavi scenariji.

Francuski premijer Eduard Filip izjavio je da će tog dana 89 000 policajaca biti na dužnosti širom zemlje, a da će po Parizu biti raspoređena oklopna vozila.

Policija je apelovala na prodavnice i restorane na Jelisejskim poljima da tog dana ne rade, a biće zatvoreni i neki muzeji.

U Parizu su prošle subote izbili žestoki sukobi demonstranata i policije, najveći u protekloj deceniji.

Vlada je potom saopštila da je odustaje od odluke koja je izazvala demonstracije, povećanja taksi na dizel gorivo.

Međutim, protesti nisu prestali, i građani se sada bune zbog čitavog niza problema.

Šta kažu iz vlade?

Iz Ministarstva inostranih poslova Francuske za AFP ističu da se vlast sprema za “veliko nasilje” u subotu.

Premijer Filip je u intervjuu za TV kanal TF1 izjavio da će 8 000 policajaca biti poslato u Pariz, kao i desetak oklopnih vozila.

Ponovio je apele da sve prođe mirno, ali je dodao da će tu biti i onih kojima je samo stalo do nereda i problema.

– Suočavamo se sa ljudima koji nisu tu da protestuju, već da razbijaju i ne smijemo da im dozvolimo da rade šta hoće – dodao je on.

Filip je istakao i da je vlada otvorena za uvođenje novih mjera kojim bi pomogla slabo plaćenim radnicima.

Šta će biti u Parizu?

Uprava Ajfelovog tornja saopštila je da je zbog opasnosti od nasilja u subotu nemoguće ispuniti “adekvatne bezbjednosne uslove”. Gradski zvaničnici kažu da će povećati zaštitu poznatih turističkih mjesta, nakon što je Trijumfalna kapija oštećena prošle sedmice.

Ministar kulture Frenk Rister izjavio je da će biti zatvoreni muzeji Luvr i Orsej, kao i Opera.

– Ne možete da rizikujete kada znate da postoji opasnost – rekao je za televiziju RTL.

Policija je tražila od vlasnika prodavnica i restorana na Jelisejskim poljima i u drugim glavnim ulicama, da ne otvaraju lokale i uklone sve stolove i stolice sa ulica.

Niz fudbalskih mečeva je takođe odložen za nedjelju.

Gde je još bilo protesta?

Mladi su izašli na ulice u četvrtak, protestujući zbog reforme obrazovanja. Više od 140 ljudi je uhapšeno na protestima koji su se završili sukobom sa policijom, dok je desetak škola blokirano u Marseju, Nantu i Parizu.

Učenike su razbjesnili planovi predsjednika Emanuela Makrona da promijeni uslove za posljednji ispit na kraju škole, bakalerat (baccalaureate), potreban za upis na fakultet.

Kritičari navode da će reforme ograničiti mogućnosti učenika i podstići nejednakost.

Ko su demonstranti?

Takozvani “Žuti prsluci”, demonstranti koji nose žute fluroscentne prsluke koje vozači moraju da imaju u automobilima, prvo su se bunili zbog povećanja taksi na dizel gorivo.

Makron je rekao da je njegov motiv za povećanje bila zaštita životne okoline. Vlada je kasnije obustavila taj plan, ali “Žuti prsluci” se nisu umirili.

Prošle sedmice, pokret je, uprkos tome što nema lidera, poslao vladi više od 40 zahtjeva.

Protesti su organizovani preko društvenih mreža i obuhvataju sve strane političkog spektra, od anarhista sa krajnje ljevice, do nacionalista sa krajnje desnice, do onih umjerenih koji su između.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA