Zašto žene treba da mokre poslije seksa?

586

Ženama se često savjetuje da mokre nakon seksa. S obzirom na to da trčanje do toaleta odmah poslije seksa nije uvijek opcija, postavlja se pitanje zašto je toliko važno.

Žene su suočene s većim rizikom da će oboljeti od infekcije, zbog blizine uretre (mokraćovoda) i anusa. S obzirom na to da je njihova uretra kraća od muške, bakterijama je kod žena lakše doći od anusa do uretre, a potom uretrom do mjehura.

Doktor Frederiko Naftolin, profesor ginekologije na Univerzitetu u Njujorku tvrdi da seks povećava šanse da će se to dogoditi.

– Tokom seksa ili predigre, zbog trljanja uretra se upali te počinje lučiti tečnost kao odgovor na to, a ta je tečnost dobro okruženje za bakterije – tvrdi Naftolin.

Mokrenje nakon seksa ispraće velik dio tih bakterija prije nego što stignu do mjehura. Najčešća infekcija koju možete izbjeći mokrenjem nakon seksa jest infekcija mokraćnog sistema. Do nje dolazi kada “E. coli” iz rektuma dođe u mokraćni mjehur kroz mokraćni kanal. Kako je urin u mjehuru sterilan, mjehur se ne može braniti od bakterija, a posljedica je češće i bolno mokrenje, tvrdi Naftolin.

Dodaje da muškarci mogu dobiti infekciju prostate ako praktikuju analni seks, kod kojeg je penis u stalnom kontaktu s anusom.

Istaknuo je da bi žene trebale mokriti čak i ako nije bilo penetracije.

– Nema pravila koliko biste trebali čekati s mokrenjem, ali što prije, to bolje – tvrdi Naftolin.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA