Zašto je uhapšena direktorka kompanije “Huawei”?

1151

Meng Vanžu, direktorka kineske kompanije “Huawei”, uhapšena je u Kanadi i trebalo bi da bude izručena u SAD, u trenutku dok vlada velika napetost u odnosima Vašingtona i Pekinga.

Kćerka osnivača kineskog telekomunikacionog giganta “Huawei” uhapšena je u Kanadi i postoji mogućnost da bude izručena u SAD, što bi moglo da dodatno naruši odnose Vašingtona i Pekinga.

Direktorka “Huawei”-a, Meng Vanžu, uhapšena je na aerodromu u Vankuveru 1. decembra, dok je mijenjala let. Detalji o razlozima hapšenja nisu objavljeni, ali se navodi da SAD istražuju Huawei zbog navodnog mogućeg kršenja sankcija protiv Irana.

Kineska ambasada u Kanadi zahtijeva da Vanžu bude oslobođena, ističući da je riječ o kršenju ljudskih prava. Iz kompanije Huawei ističu da “nisu upoznati sa time da je ona uradila bilo šta loše”

Kanadski premijer Džastin Trudo saopštio je da kanadska vlada nije umiješana u njeno hapšenje koje, kako kaže, nema nikakve veze sa politikom.

Zašto je ovo problem?

Hapšenje se desilo u nezgodnom trenutku za odnose SAD i Kine. Vašington i Peking su već mjesecima u trgovinskom ratu, u kojem su obe strane uvele carine na proizvode protivnika u vrijednosti od nekoliko stotina milijardi dolara.

Meng je uhapšena u subotu, istog dana kada je su se na G20 samitu u Argentini sastali američki i kineski predsjednik Donald Tramp i Si Đinping. Hapšenje je izazvalo veliki bijes Kine, što bi moglo da dodatno poveća napetost u odnosima sa SAD.

Mediji pišu da je Meng uhapšena zbog američke istrage o navodnom kršenju sankcija protiv Irana.

Trampov savjetnik za nacionalnu bezbjednosnt, Džon Bolton, nije želio da komentariše ovakve tvrdnje. Umjesto toga je izjavio da je veoma zabrinut zbog kineskih firmi i njihovih postupaka koji su, kako kaže “produžena ruka kineske vlasti”.

Ko je Meng Vanžu?

Meng je glavna finansijska direktorka kompanije i kćerka osnivača kompanije Huawei, jedne od najvećih telekomunikacionih kompanija na svijetu.

Nedavno su prestigli “Apple” i postali drugi najveći proizvođač pametnih telefona na svijetu, iznad je samo Samsung.

Šta znamo o hapšenju?

Gotovo ništa, detalji nisu saopšteni, jer je Meng zatražila zabranu objavljivanja tih informacija, što je kanadski sud odobrio. Poznato je da je uhapšena 1. decembra, ali to nije objavljeno sve do srijede, kada se prvi put pojavila pred sudom. Kanadski premijer Džastin Trudo je izjavio da je njegovoj vladi hapšenje najavljeno, ali da oni u tome nisu imali nikakvu ulogu.

– Uvjeravam vas da smo mi zemlja sa nezavisnim sudstvom – rekao je Trudo.

Zašto je “Huawei” problem za Zapad?

Neke vlade za Zapada strahuju da Peking preko kompanije “Huawei”, njihovih mobilnih telefona i komunikacionih mreža, može da špijunira koga god želi.

Iz kompanije “Huawei” za to vrijeme ističu da kineska vlada ne kontroliše njihovu kompaniju. Američki kongresmeni i senatori su više puta govorili da “Huawei” predstavlja prijetnju za nacionalnu bezbjednost SAD.

Novi Zeland i Australija su već, iz bezbjednosnih razloga, državnim službenicima zabranili upotrebu “Huawei” telefona, a očekuje se da to uskoro učini i Japan.

Rukavice su pale

Teško je naglasiti simbolizam i značaj ovog događaja. Huawei je kruna kineske tehnologije, a Meng njihova princeza.

Iako još nije jasno koje su optužbe podignute protiv nje, ovo nije obično hapšenje jedne žene ili jedne kompanije. Hapšnje bi moglo da dodatno ošteti odnose između SAD i Kine i to u jednom od najosjetljivih trenutaka u njihovoj istoriji.

Stvari su dobile dramatičan zaokret, i to na lošije.

Šta kaže Kina?

– Hapšenje bez ikakvog objašnjenja predstavlja kršenje ljudskih prava. Poslali smo saopštenje Kanadi i SAD, zahtijevajući da obe strane odmah razjasne razloge hapšenja i dozvole uhapšenoj da štiti svoja prava – saopšteno je iz kineskog Ministrastva inostranih poslova.

Oglasila se i kompanija, ističući da su njihovi postupci “uvijek bili u skladu sa svim zakonima i pravilima, među kojima su zakoni i pravila UN, SAD i EU o sankcijama i kontroli izvoza”.

– Nerazumno je od vlade SAD da koristi takav pristup kako bi vršila pritisak. To je protiv duha slobodne ekonomije i fer takmičenja – stoji u saopštenju.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA