Zašto je bitan vitamin F?

433

Većina dovoljno zna o važnosti vitamina za organizam i trudi se da ih unese u zadovoljavajućim količinama. Međutim, o značaju vitamina F, koji organizam, inače, ne stvara, nedovoljno se zna, iako obuhvata grupu supstanci neophodnih za naš život.

Nedostatak vitamina F se ispoljava različito kod djece i odraslih. Najmlađi stalno osjećaju žeđ, imaju hronične infekcije, sinuzitis, česte kijavice, alergije na koži, ekceme ili probleme sa disajnim organima, čak i astmu.

Kod odraslih je prvi simptom veoma suva koža, najprije na stopalima, potom nogama i na kraju po cijelom tijelu. Pretjerano je i perutanje koje se vidi prilikom skidanja čarapa. Razvijaju se ateroskleroza i arterioskleroza, tromboza, može doći do infarkta miokarda, pojave masne jetre, zatvora ili dijareje, smanjene otpornosti organizma na viruse i bakterije.

Da bi se snabdjeli optimalnim količinama dnevno treba unijeti od 10 do 20 mg ovog vitamina, što se, nažalost, rijetko kada dešava. Poluzasićene masne kiseline, u kojima se nalazi vitamin F, skoncentrisane su u sjemenkama uljarica – suncokretu, lanu, maku… A da bi se zadovoljile dnevne potrebe, dovoljno je, na primjer, popiti samo dvije kašike hladno cijeđenog suncokretovog ulja.

Najbolje se apsorbuje u kombinaciji sa vitaminom E.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA