Zapadni Balkan danas “pod lupom” Brisela

327

Šefovi diplomatija Evropske unije danas će na sastanku u Briselu razmotriti situaciju na Zapadnom Balkanu, a fokus će biti i na Bosni i Hercegovini.

Očekuje se da Savjet EU ponovi stav da Priština mora da povuče tarife na robu iz Srbije i Bosne i Hercegovine, kao i da se mandat Kosovskih bezbjednosnih snaga može mijenjati samo po Ustavu i uz dijalog svih zainteresovanih činilaca.

Ministri spoljnih poslova EU će tako, na svom poslednjem sastanku u ovoj godini, razgovarati i o situaciji na Zapadnom Balkanu i procesu proširenja EU.

Iako nisu predviđeni zvanični zaključci, očekuje se da se ministri fokusiraju na situaciju u BiH nakon izbora, primjenu sporazuma Skoplja i Atine o imenu, kao i na dešavanja u dijalogu Beograda i Prištine.

U Savjetu EU navode da su predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i predsjednik samoproglašenog Kosova Hašim Tači angažovani na “ekstremno teškom” poslu iznalaženja sveobuhvatnog rješenja. U EU kažu da dijalog zahtjeva, kako liderstvo, tako i jedinstvo sa obe strane, pri čemu je ocijenjeno da Priština ima problema oko unutrašenjeg konsenzusa o dijalogu sa Beogradom.

– Visoka predstavnica Federika Mogerini već je napomenula da mora da se obezbijede uslovi za dijalog i da se uzdrži od riječi, akcija i mjera koje su suprotne duhu normalizacije. Nažalost, to nije slučaj kada su u pitnju tarife od 100 procenata koje ne samo da komplikuju situaciju i ne doprinose rješavanju problema i želja naroda Kosova, već su i u suprotnosti sa njihovim obavezama iz okvira CEFTA. To mora da bude povučeno – navode izvori iz Savjeta EU.

Očekuje sa da EU šefovi diplomatija tokom današnje diskusije ponove i poziciju EU kada je u pitanju transformacija Kosovskih bezbjednosnih snaga.

– Mandat KBS se može promijeniti samo uz inkluzivni proces i u skladu sa Ustavom. Inkluzivni proces prema našem stavu podrazumijeva da je unutar Kosova potreban dijalog svih predstavnika, a spolja sa relevantnim međunarodnim činiocima – navode diplomatski izvori u Savjetu.

Pošto postoje neslaganja između Srbije i Kosova po ovoj temi, to bi trebalo da bude razmotreno u okviru dijaloga koji je jedini format za tako nešto.

Iako ministri EU danas neće izaći sa zvaničnim zaključcima o Zapadnom Balkanu, u Briselu se očekuje da šefica diplomatije EU Federika Mogerini ponovi jaku podršku Unije jasnoj evropskoj perspektivi za sve partnere regiona koji je, kako naglašavaju u Savjetu, “ključan za bezbjednost Evrope”.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA