Zamjenik gradonačelnika Vukovara predstavio spisak ubijenih Srba

421

Spisak sa imenima 42 “ubijena ili nestala vukovarska Srbina u junu, julu i avgustu 1991.” predstavio je danas zamjenik gradonačelnika Srđan Milaković (DSS). On je na taj način odgovorio na tvrdnje gradonačelnika Ivana Penave da su “sve civilne žrtve u Vukovaru posljedica velikosrpske, četničke agresije”, dok je na najave iz gradskog HDZ-a kako će učiniti sve da se zabrani DSS poručio da nikakve zabrane neće biti.

– Jedna od tema koje se nameću su i civilne žrtve iz redova srpske zajednice, a tema je određena samo u jednom smjeru, dakle da su i oni žrtve egzekutora iz redova srpskog naroda – rekao je Milaković.

Takve tvrdnje, rekao je na konferenciji za novinare, “osporava popisom srpskih žrtava u periodu prije agresije na grad” i čitanjem imena osoba koje su, kako tvrdi, bile uhapšene u kućama ili na poslu te im se gubi svaki trag, ili su im tijela pronađena u Dunavu, a neki su ubijeni i u sopstvenim kućama.

– Kada se nekome ne sviđa što govorimo, onda se poziva na zabrane – odgovorio je Milaković na najave iz Kluba HDZ-a u vukovarskom Gradskom vijeću da će preduzeti sve pravne radnje kako bi se zabranilo djelovanje Demokratskog saveza Srba (DSS), a time i, kako kažu, “učestvovanje ekstremnih pojedinaca u obavljanju vlasti koji su u svojim izjavama pokušali izjednačiti žrtvu i agresora”.

Upitao je kakva se to poruka šalje ako se izabranim predstavnicima srpske zajednice brani da govore u javnom prostoru ili im se političko djelovanje, pa i obično uvažavanje, uslovljava određenim stavovima, na primjer o ratu ili “Oluji”.

On je naglasio da do zabrane rada DSS-a, što će zatražiti vukovarski HDZ, neće doći niti za to postoje ikakvi uslovi, a po pitanju lične sigurnosti zbog iznesenih stavova “ne zna šta da očekuje, ali uvijek postoji opasnost”.

Jučerašnju sjednicu Gradskog vijeća, gdje je nakon najave inicijative za podizanje spomenika civilnim srpskim žrtvama rata u Vukovaru po nacionalnoj osnovi zaiskrilo između odbornika HDZ-a i DSS-a, Milaković je ocijenio posljedicom ranijih događaja, vukovarskog protesta zbog nedjelovanja u procesuiranju ratnih zločina u Vukovaru, obilježavanja Dana sjećanja na žrtvu Vukovara 1991. te nedavnih hapšenja pripadnika srpske zajednice.

– Očigledno je kako su tenzije podignute, a politička scena u Vukovaru se čini ekstremnom što se odražava i na funkcionisanje predstavnika srpske zajednice, pa i moje – rekao je i istakao da je on legalno izabran predstavnik srpske zajednice te zastupa interese kako onih koji su ga birali tako i onih koji su glasali za druge kandidate iz redova srpske zajednice, ali i onih “koji ne smiju izaći na izbore.

Prigovorio je da pripadnik srpske zajednice koji izražava svoj identitet “nije prihvaćen u hrvatskom društvu” te dodao da njegov legitimitet osporavaju i pojedini odbornici srpske nacionalnosti, ali su izabrani s liste HDZ-HKS, pa ih je nazvao “Komšićima i vijećnicima koji za cijelog mandata nisu progovorili o pitanjima važnima za srpsku zajednicu”.

– Problematizuju se moji stavovi o “Oluji”, a ne i Mišićevi kako je šteta što se “Oluja” nije dogodila i u Vukovaru – rekao je Milaković.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA