Ljubielji ski skokovi u danima koji slijede doći će na svoje. Jer, počinju bitke na kultnoj, Novogodišnjoj turneji četiri skakonice.

Danas su na programu kvalifikacije na prvoj stanici, Oberstdorfu, gdje će sutra biti održano i zvanično takmičenje. Prvog dana Nove godine skakači će “letjeti” u Garmiš-partenkirhenu, a tri dana kasnije iz Njemačke sele u Austriju, tačnije Insbruk. Zavjesa na tradicionalnu predstavu, 67. po redu, biće spuštena 6. januara u Bišofshofenu.

Može li Kobajaši kao Funaki?

Iako su prije početka vojevanja u Svjetskom kupu kao najveći favoriti slovili prošlogodišnji kralj ski-skokova Poljak Kamil Stoh, zatim Nijemac Rihard Frajtag, Norvežani Robert Johanson i Danijel-Andre Tande, “samuraj” z Hačimantajia, mladi Japanac Rjoju Kobajaši, kao mačem je sjekao vazduh na prvih sedam individualnih takmičenja u okviru planetarnog kupa.

Tako je sa četiri trijumfa šokirao konkurente, svakako i pratioce ovog atraktivnog sporta, pa je sasvim zasluženo dospio na vrh liste favorita za podizanje pehara i na predstojećoj Turneji, uprkos činjenici da nikad nije ostvario ništa značajnije u seniorskoj karijeri. Prethodne sezone je Četiri skakaonice završio na skromnom 22. mjestu.

Značaj takmičenja mogao bi biti veliki teret Kobajašiju, što znači da će osim protiv konkurenata morati da vodi i ličnu, unutrašnju borbu iz koje će slavodobitno izaći ili neiskustvo i strah od uspjeha ili mladalačka hrabrost i spremnost na rizik.

Ukoliko prevagne ovo drugo, pobjednički pehar završiće u Japanu poslije dvodecenijske pauze, jer se na Dalekom Istoku jedini put do sada slavilo još 1998, kad je zvanje najboljeg stekao Kazujoši Funaki.

Poljaci su zahvaljujući izvrsnim izdanjima Stoha u prethodna dva ciklusa Turneje (titule, pet pojedinačnih pobjeda zaredom) uz pjesmu koračali germanskim prostorom, a kad se čovjek navikne na dobro, poželi da tako vječno ostane. No, to je u svijetu sporta teško.

Neprikosnoveni skakač iz 2017/18. na startu sezone, koja je premijeru imala prije nešto više od mjesec dana, još traži šampionsku formu. U skladu s takvim nastojanjem, Četiri skakaonice su dobra prilika za bljesak veterana iz Zakopana. Plasman na najniži stepenik pobjedničkog postolja u švajcarskom Engelbergu, ostvaren neposredno pred nastupajući skakački “Grend slem”, može predstavljati putokaz koji bi mastera fizičke kulture vratio za katedru na brdima.

Sistem takmilenja

U prvu seriju na svakom od četiri takmičenja plasiraće se 50 najuspješnijih u kvalifikacijama. Potom će biti formirano 25 parova koji će prolaz iz uvodne u finalnu seriju tražiti kroz nokaut sistem, na ispadanje. Pridružiće im se još pet poraženih iz početne runde. Ta tridesetorica dobiće pravo da drugim skokom stignu do što boljeg plasmana.
Sabiranjem osvojenih bodova dobijenih na osnovu ocjena sudija, dužine skoka i pratećih parametara sa sva četiri nadmetanja, biće izveden konačan plasman. Novogodišnja turneja se boduje i za Svjetski kup, sa svake skakaonice 30 prvoplasiranih uknjižiće bodove na svoj konto u generalnom plasmanu.

Njegov sunarodnik Pjotr Žila, vicešampion Novogodišnje turneje 2016/17. drži poziciju broj tri na listi potencijalnih osvajača titule po završetku posljednje serije skokova u Bišofshofenu. Trenutno drugoplasirani u generalnom plasmanu Svjetskog kupa, kao petostruki “podijumaš” u takmičarskoj 2018/19, juriće prvu pobjedu u karijeri na Četiri skakaonice, pošto je treća pozicija u posljednjoj bici najpopularnijeg skakačkog rata 2017. u Bišofshofenu najviši domet 15-oplasiranog u ukupnom poretku minulog izdanja Turneje.

Braća Prevc brane južnoslovenske boje

Umjesto da istražuje nedođije Arktika, Johan-Andre Forfang, norveški skakač rodom s krajnjeg sjevera svoje zemlje, dio je ekspedicije koja otkriva tajne nebeskih visina, pa je zahvaljujući dobrim rezultatima u uvodnom dijelu ove sezone stekao status kandidata za posebno slavlje šestog januarskog dana 2019. godine.

Od penzionisanja već spomenutog Adama Mališa brkovi su izašli iz mode, a u dobra stara vremena vraća nas norveški as Robert Johanson, čuveni Leteći brk. Do prije nekoliko godina prosječni član vazdušno-snježnog karavana, uspio je 2016/17. da stigne do drugog mjesta u Inzbruku, nastavak je uslijedio prošle sezone kad je po sabiranju bodova sa sve četiri skakaonice njegovo ime zasijalo pod rednim brojem pet. Potom su došle Olimpijske igre u Pjongčangu s kojih je donio tri medalje.

Iz drugog reda priliku da se domognu visokog plasmana vrebaju Karl Gajger i Štefan Laje iz Nemačke, Austrijanac Štefan Kraft, iznenađujuće dobri Rus Jevgenij Klimov.

Braća Prevc, stariji Peter i mlađi Domen, uz Timija Zajca, braniće južnoslovenske boje. Koliko uspješno ostaje da se vidi. Jedna od odlika pulena Gorazda Bertoncelja je i nepredvidivost. Znaju Zmajčeki da neočekivano eksplodiraju, a dešava se da krahiraju kad se čovek najmanje nada takvom ishodu.

Finci čekaju novog Ahonena

Posljednji Deda Mraz koji je u Finsku poslao šampionski poljubac bio je rekorder u broju osvojenih titula na Novogodišnjoj turneji (pet), Jane Ahonen. Njegov put skakači iz ove države traže već nekoliko sezona unazad, a najbolji kompas ima Anti Alto, mada su veće šanse da presuše sva jezera nego da dvadesetrogodišnjak iz Kitea poslije četiri partije matira protivnike. Jedan plasman na podijum bi, van svake sumnje, bio dovoljan za početak.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA