Vođa “škaljarskog klana” hoće u zatvor!

404

Kotoranin Jovan Vukotić, koga mediji označavaju kao vođu crnogorskog “škaljarskog klana”, a koji je u Srbiji prvostepeno osuđen na 15 mjeseci zatvora zbog produženog dijela falsifikovanja pasoša, tražio je da prije pravosnažnosti presude bude upućen na izdržavanje kazne.

O njegovom zahtjevu, odlučivaće Drugi osnovni sud koji mu je izrekao presudu.

– Mogućnost da okrivljeni i prije pravosnažnosti presude ode na izdržavanje kazne, predviđena je Krivičnim zakonikom. Međutim, u praksi se rijetko događa da okrivljeni koriste ovakvu mogućnost. Kada to i rade, obično to čine višestruki povratnici – navodi „Politikin” sagovornik.

On otkriva i da su na presudu koja je Vukotiću izrečena prije nepunih mesec dana, žalbe uložili i njegovi branioci i postupajući tužilac. O njima će, kao drugostepeni sud, odlučivati Viši sud u Beogradu.

Vukotić je, podsjetimo, oglašen krivim za produženo djelo falsifikovanja isprave. Obrazlažući presudu, sudija je rekla da je tokom dokaznog postupka utvrđeno da je pasoš, iako ga je izdala zvanična makedonska institucija, falsifikovan, jer je pored slike okrivljenog ime drugog čovjeka. Činjenica je, dodala je sudija, da delo nije izvršeno na teritoriji Srbije, ali da domaće zakonodavstvo propisuje da državljaninu Srbije može da se sudi i da je u konkretnom slučaju Republičko javno tužilaštvo dalo takvo odobrenje.

Protiv Vukotića na snazi je Interpolova potjernica koju su grčke pravosudne vlasti za njim raspisale zbog sumnje da je učestvovao u švercu 135 kilograma kokaina. Grčki istražni organi su početkom decembra prošle godine u ljetovalištu Varkizi uhapsili srpskog državljanina M. M, koji se tereti da je dio lanca organizovane kriminalne grupe koja je narkoticima snabdijevala poznate osobe u Atini. Pored M. M, istraga je ubrzo pokrenuta i protiv Vukotića i jednog slovačkog državljanina.

Međutim, iako postoje određeni dokazi da je Vukotić bio uključen u međunarodni šverc droge, srpsko tužilaštvo za organizovani kriminal nije prihvatilo zahtev grčkih pravosudnih organa da od njega preuzme krivično gonjenje Vukotića.

Pošto je razmotrilo spise predmeta koji su mu iz Atine poslati uz zamolnicu, tužilaštvo je utvrdilo da u ovom trenutku, prema domaćim zakonima, nema dovoljno osnova za sumnju da bi protiv Vukotića bila pokrenuta istraga. Odgovor grčkim pravosudnim organima proslijeđen je preko Ministarstva pravde Srbije.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA