Vježbanjem ublažite depresiju

307

Fizička aktivnost ne može izliječiti depresiju, ali može pomoći u ublažavanju simptoma.

Dobri rezultati

Jedna naučna studija pokazala je da kardio trening ima efekte antidepresiva.

Poredeći odrasle ljude koji ne vježbaju, a idu na terapiju ili uzimaju antidepresive s pacijentima koji imaju dijagnozu kliničke depresije i ne liječe je, ali vježbaju, provedena studija utvrdila je vezu između depresije i fizičke aktivnosti.

Učesnici su vježbali umjereno po 45 minuta tri puta sedmično, u trajanju od devet sedmica i ta aktivnost pokazala je značajne rezultate u ublažavanju simptoma depresije.

Prethodno, stručnjaci nisu mogli utvrditi ni koliko je potrebno vježbati da bi se vidjeli neki mjerljivi rezultati, a sada je utvrđeno da je najbolje vježbati po 45 minuta.

Poenta je da je redovno vježbanje odličan dio plana liječenja jer može da pomogne u ublažavanju simptoma.

Nažalost, čest problem kod osoba koje pate od depresije je to da se ne mogu natjerati čak ni da, naprimjer, operu kosu, a kamoli da vježbaju tri puta sedmično.

Životni stil

Zato stručnjaci savjetuju da ne pokušavate odmah natjerati sebe da potpuno promijenite životni stil kako bi vam bilo bolje, već da, prije svega, razgovarate sa svojim ljekarom na koji način biste mogli najbezbolnije ubaciti malo fizičke aktivnosti u vaše liječenje. Naravno, uz psihoterapiju i lijekove ukoliko ih uzimate.

Trening za bolje raspoloženje

Trening ubrzava i pojačava moćne hemikalije u mozgu, kao što su endorfini i neurotransmiteri, povezane s raspoloženjem. Istraživanje iz 2016. na Univerzitetu u Kaliforniji pokazalo je da intenzivni treninzi podižu nivo dva česta neurotransmitera – glutamata i gama-aminomaslačne kiseline.

Podizanje temperature

Vježbanje može odvratiti pažnju s negativnosti koja služi kao gorivo za depresiju. Takođe, nudi vam priliku za upoznavanje i socijalizaciju s drugim ljudima. Izolacija iz društva je jedan od faktora rizika za depresiju. Vježbanje, takođe, podiže i tjelesnu temperaturu, što pomaže u smirivanju.

Gradi ćelije u mozgu

Treninzi mogu oponašati djelovanje antidepresiva, pomažući mozgu u stvaranju novih neurona u dijelovima povezanima s depresivnim poremećajima. Takođe, pomaže i u podizanju samopouzdanja.

Natjerajte srce da lupa

Aerobne vježbe koje podižu broj otkucaja srca i udisaja najbolje djeluju. Stručnjaci savjetuju da morate natjerati srce da lupa kako biste potaknuli otpuštanje endorfina koji djeluju na raspoloženje. Prilično je jasno, ako se redovno bavite aerobnim treninzima, da vam oni mogu pomoći u smanjivanju depresije.

I joga je lijek

Brojna dosadašnja istraživanja pokazala su da i joga ublažava simptome depresije, ljutnju i anksioznost. Joga djeluje opuštajuće i umirujuće, a osobe koje svakodnevno praktikuju jogu spavaju bolje i osjećaju se smirenije.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA