Visoke temperature u Australiji

414

Toplotni talas koji je zahvatio Australiju, natjerao je ljude širom zemlje da spas traže na plažama, a utopilo se sedam osoba.

Pet smrtnih slučajeva dogodilo se u jugoistočnoj državi Viktorija između petka i subote, a na istoku su preminule dvije osobe.

Državljanin Južne Koreje se udavio u jezeru tokom ronjenja u istočnoj državi Novi Južni Vels, a drugi muškarac je izgubio život tokom surfovanja u istočnoj državi Kvinslend.

Osim toga, tropska depresija na krajnjem sjeveru prijeti da se do Nove godine pretvori u ciklon.

Meteorolozi predviđaju da će se talas vrućine nastaviti i poslije Nove godine.

Upozorenje meteorologa na “ekstremni talas vrućine” odnosilo se na najpopularniji australijski grad Sidnej, a gradovi Hobart, Adelajd i Melburn bili su rashlađeni povjetarcem sa mora.

Prema pisanju australijske štampe, u četvrtak ujutru je u zemlji izmjereno 49 stepeni Celzijusovih, zbog čega je izdato i upozorenje na požare.

Prema podacima australijskog Meteorološkog biroa, ta temperatura je za samo dva stepena niža od rekordne temperature od 50,7 stepeni, zabilježene 1960. godine.

Već u 8.40 ujutru zabilježena su 43 stepena, a ekstremne temperature zabilježene su u Zapadnoj i Južnoj Australiji, kao i Novom Južnom Velsu i centralnom Kvinslendu.

U najvećim australijskim gradovima Melburnu i Sidneju zabilježene su nešto niže temperature – 36, odnosno 29 stepeni.

U Sidneju je izdato i upozorenje jer je nivo ozona počeo da raste, što može da stvori smetnje kod osoba sa astmom, ali i drugim hroničnim bolesnicima.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA