Vidović: RS nema problem sa likvidnošću! PDP: Budžet nije u korist građana!

397

Ovogodišnji budžet iznosiće 3,459 milijardi maraka a drugi rebalans je za 35 miliona maraka veći od prvog, poručila je ministarka finansija RS Zora Vidović.

– Najveći rast je zabilježen u poreskim prihodima. Ostvaren je suficit. Do kraja godine imaćemo rast BDP-a 3,6 odsto. Izmirena su sva dugovanja i nemamo problem sa likvidnošću – kazala je Vidovićeva.

Izmirena su sva dugovanja i Srpska nema problem sa likvidnošću.

Zora Vidović

Sa druge strane, poslanik PDP-a u Narodnoj skupštini RS Draško Stanivuković rekao je da je Srpska ove godine platila 110 miliona maraka kamata i dodao da će naredne godine taj iznos biti veći za dva miliona maraka.

– To je budžet grada Banjaluke i to je mnogo novca. Okvirno zaduženje za narednu godinu je 600 miliona maraka. Narodna skupština RS je razvlašćena da donosi odluke o zaduživanju. Budžet je potrošački i ide u korist vlasti, a ne u korist građana – kazao je Stanivuković.

Jelena Trivić iz PDP-a dodaje da su stručne usluge ove godine povećane za 14 miliona maraka, jer se Srpska zadužila na Bečkoj berzi. Ona dodaje da se ne zna na šta je tačno potrošeno tih 14 miliona.

– Budžet za narednu godinu je sličan rebalansu. Željeznice RS su izmirile svoje obaveze time što su digle kredit kod Svjetske banke. Prijedlog ekonomskih reformi se zasniva na ekspozeu mandatara. Svi ciljevi su postavljeni uopšteno i ne znamo koji su primarni ciljevi Vlade RS – kazala je Trivić.

Srpska je ove godine platila 110 miliona maraka kamata a naredne godine taj iznos će biti veći za dva miliona maraka.

Draško Stanivuković

Nakon izbora nove vlade, narodni poslanici ponovo su se danas vratili u skupštinske klupe, gdje bi trebalo da izglasaju budžet RS za 2019. godinu u visini od 3,256 milijardi maraka. Takođe, trebali bi da izglasaju i rebalans budžeta za ovu godinu, ekonomsku politiku te kratkoročna i dugoročna zaduženja. Kako je rečeno u Ministarstvu finansija RS, budžet za 2019. je manji za 168 miliona ili za 4,9 odsto u odnosu na predloženi rebalans za ovu godinu. Budžet za 2019. je projektovan na predviđanju privrednog rasta za narednu godinu u visini od 3,7 odsto zbog očekivanog rasta domaće tražnje, izvoza i pozitivnog efekta planiranih investicija, kao i rasta u okruženju.

– Pored toga, očekuje se dalji trend rasta energetskog sektora. Razvoj industrije omogućuje veća investiciona ulaganja, kao i povećanje zaposlenosti, što će uz rast ličnih primanja omogućiti rast domaće potrošnje. Planirana investiciona ulaganja takođe bi trebalo da doprinesu ukupnom privrednom rastu. Za 2019. godinu je projektovana prosječna godišnja stopa inflacije od 1,2 odsto – navedeno je, uz napomenu da su budžetski prihodi i primici očekivani u visini od 2,8 milijardi KM.

Redakcija SrpskaCafe-a

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA