Velika Britanija: Nije silovanje ako je žena flertovala

345

Alarmantan procenat odraslih osoba u Velikoj Britaniji smatra da nedobrovoljni seksualni odnos sa ženom koja na sastanku flertuje ne spada u silovanje.

Aktivisti grupe “Okončajte nasilje nad ženama” kažu da veliki broj odraslih osoba ne zna tačno šta podrazumijeva silovanje.

Trećina ispitanika je rekla da mora da postoji fizičko nasilje da bi se seksualna aktivnost nazivala silovanjem.

Trećina muškaraca i 21 odsto žena rekli su da nije silovanje ako je žena flertovala na sastanku, piše list “Indipendent”.

Grupa navodi da su odgovori ispitanika pokazali da su i dalje rašireni “mitovi o silovanju”.

Zakon je nedvosmislen – silovanje je seksualni odnos bez pristanka, ali mnogi ljudi nisu u stanju da prepoznaju određeno ponašanje u tom smislu.

Prema ovom istraživanju, mlađi ispitanici imali su gledište koje je bliže zakonu.

Više od jedne trećine ispitanika starijih od 65 godina ne smatraju da se seksualni odnosi u braku bez pristanka žene mogu opisati kao silovanje, u odnosu na 16 odsto lica u dobi od 16 do 24 godine.

Takođe, 42 odsto lica starijih od 65 godina smatraju da nije silovanje i ako žena promijeni mišljenje tokom odnosa, u odnosu na 22 odsto lica između 25 i 49 godina.

Osim toga, šest odsto ispitanika smatra da nije silovanje ako je žena pijana ili je spavala.

Prema ovom istraživanju, 11 odsto ispitanika smatra da ako žena ima više seksualnih partnera onda joj silovanje neće tako teško pasti.

Rejčel Kris, jedna od direktora grupe “Okončajte nasilje nad ženama”, rekla je da su ovi podaci alarmantni jer pokazuju da veliki procenat odraslih osoba u Britaniji, koji čine porotu na suđenjima za silovanje, i dalje ne zna šta je tačno silovanje.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA