Uvodi se vjerski porez i muslimanima

412

Političari vladajuće demohrišćansko-socijaldemokratske koalicije zauzeli su se za uvođenje vjerskog poreza u Njemačkoj i za muslimanske vjernike.

Ovim bi se omogućilo nezavisnije finansiranje rada džamija u Njemačkoj, koje se trenutno finansiraju novcem iz inostranstva.

– Cilj nam mora biti oslobađanje islama u Njemačkoj od uticaja iz inostranstva i jača orijentacija na izvore u Njemačkoj – rekao je potpredsjednik zastupničkog kluba demohrišćanske Unije CDU/CSU Torsten Fraj.

On je zaključio da bi uvođenje poreza za muslimanske vjernike, po uzoru na crkveni porez koji plaćaju vjernici protestantskih i katoličkih crkava u Njemačkoj, bio “prvi korak u pravom smjeru”.

I manji partner u vladi Angele Merkel, Socijaldemokratska stranka Njemačke (SPD), zalaže se za proces odvajanja islamskog vjerskog života u Njemačkoj od uticaja iz inostranstva.

Podrška ideji odvajanja od uticaja na njemačke džamije preko finansija dolazi i od nekih liberalnih vjerskih zajednica poput nedavno osnovane Ibn-Rušd džamije u Berlinu, koja se, između ostalog, zalaže i za ravnopravniji tretman polova.

Džamije u Njemačkoj koje okupljaju više od dva miliona turskih vjernika pod direktnom su kontrolom turskog udruženja Ditib koje je podređeno turskoj vladi.

S druge strane, postoji čitav niz džamija koje su pod direktnim uticajem zalivskih zemalja poput Saudiske Arabije u kojima se njeguju izuzetno konzervativne forme islama.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA