UEFA od 2021. uvodi novo klupsko takmičenje

345

UEFA od 2021. godine pokreće i treće evropsko takmičenje klubova koje tek treba da dobije zvanično ime.

Za sada ga zovu “Liga Evrope 2”, ali praktično mogu da mu daju ime “Kup kupova” s obzirom da svi osvajači ovog trofeja igraju u njemu ili “Liga za siromašne”, pošto o tome govori format takmičenja.

Pobjednik “LE 2” obezbjeđuje plasman u Ligu Evrope naredne sezone, a da i ovo takmičenje služi za “vađenje onih jačih” kazuje format takmičenja jer se priključuju ekipe koje su ispale i iz Lige šampiona i iz Lige Evrope po raznim rundama.

Za Srbiju, koja je trenutno na 19. mjestu liste UEFA, ovo znači da bi da sutra počinje ovo takmičenje imala tri predstavnika: pobjednika kupa, drugoplasiranog i trećeplasiranog iz Superlige. U prevodu, ako Srbija ne preskoči 16. mjesto na listi država po koeficijentu nećemo imati predstavnika u LE već samo u ovom trećem takmičenju, sem možda eventualno šampiona zemlje. Sva tri srpska kluba počela bi takmičenje od drugog kola kvalifikacija.

A, ako Srbija uđe među top 15 po koeficijentu, što bi trebalo da bude prioritet već naredne godine, onda bi u “LE 2” pored pobjednika kupa imali i četvrtoplasiranu ekipu iz Superlige. Drugoplasirani i trećeplasirani igrali bi kvalifikacije u Ligi Evrope.

Šeme kvalifikacija:

– Prvo kolo kvalifikacija (72 ekipe): 27 pobjednika nacionalnog kupa zemalja rangiranih na listi UEFA od 29. do 55. mjesta, zatim 24 drugoplasirana tima iz zemalja od 30. do 55. mjesta (bez Kosova i Lihtenštajna) i 21 trećeplasirani klub iz zemalja od 30. do 51. mjesta.

– Drugo kolo kvalifikacija (90+20): 36 pobjednika prvog kola, 23 pobjednika kupova iz zemalja od 6. do 28. mjesta na listi UEFA, 14 drugoplasiranih iz zemalja od 16. do 29. mjesta, 14 trećeplasiranih od 16. do 29. mjesta, tri četvrtoplasirana tima iz liga od 13. do 15. mesta i 20 poraženih klubova iz prvog kola kvalifikacija Lige šampiona koji će igrati između sebe.

– Treće kolo kvalifikacija (52+10): 45 pobjednika iz drugog kola, šest četvrtoplasiranih ekipa zemalja od 7. do 12. mjesta na listi UEFA, jedan petoplasirani iz zemlje koja je šesta na listi UEFA koeficijenata i 10 pobjednika duela ekipa iz Lige šampiona,

– Plej-of (34+10): 26 pobjednika iz trećeg kola, pet pobjednika kupa država od 1. do 5. mjesta na listi UEFA i tri ekipe poražene u trećem kolu kvalifikacija Lige Evrope, a pet pobjednika duela Lige šampiona iz prethodne runde igra sa pet poraženih ekipa iz trećeg kola kvalifikacija za Ligu šampiona.

– Liga Evrope 2 (32 KLUBA): 17 pobjednika plej-ofa, pet pobjednika timova iz Lige šampiona, 10 poraženih iz plej-ofa Lige Evrope.

U osminu finala će se plasirati samo pobjednici osam grupa, dok će drugoplasirani igrati baraž protiv osam najboljih trećeplasiranih ekipa iz Lige Evrope. Zatim će se takmičenje, koje će se igrati četvrtkom, ali u terminu od 16.30 časova, nastaviti uobičajenom nokaut fazom.

Sva finala iste nedjelje

Predsjednik UEFA Aleksadnar Čeferin najavio je još neke promjene za tri evropska takmičenja u budućnosti.

– Liga šampiona će se igrati utorkom i srijedom, Liga Evrope i novo takmičenje četvrtkom, a novina je vezana za odigravanje finala. Sva će se igrati iste nedelje, novo takmičenje srijedom, Liga Evrope četvrtkom, a Liga šampiona subotom – istakao je Čeferin.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA