U Tuzli napravljana baklava za Ginisa teška 800 kilograma

462

U okviru manifestacije Gastro Show danas je u Tuzli predstavljena baklava teška 800 kilograma.

Organizatori poručuju da ova poslastica ulazi u konkurenciju za najveću na svijetu, a isječena je na 15 200 komada.

Po jedan komad baklave namijenjen je rudarima koji danas obilježavaju svoj dan, ali i prvačiće iz osnovnih škola Tuzlanskog kantona, zatim Velike Kladuše, Zenice i Odžaka.

Organizatori su istakli da je baklava pripremana proteklih nekoliko dana, po tradicionalnom receptu starom nekoliko decenija.

– Mnogo vremena i truda je uloženo kako bismo baklavu napravili onako kako su je pripremale naše bake i majke po originalnom receptu. Učestvovalo je 15 izvrsnih kuvara i slastičara koji su radili deset dana – naveo je Šerif Abdiji, čiji je tim pripremao tradicionalnu baklavu.

Portparol manifestacije Gastro Show Vedran Jahić kaže da je baklava nominovana za ulazak u Ginisovu knjigu rekorda, kao najveća na svijetu.

– Nalazimo se u periodu darivanja, a Udruženje Zmajevo srce željelo je spojiti ugodno s korisnim, pa smo na 21. decembar, Dan rudara željeli sve građane počastiti s najvećom baklavom na svijetu – rekao je Jahić.

U ovoj tradicionalnoj slastici pored rudara i osnovaca uživaće i štićenici tuzlanskog Doma penzionera, Merhametove javne kuhinje, Doma za djecu bez roditeljskog staranja, kao i Dječje javne kuhinje u Lukavcu.

U okviru Gastro Showa upriličen je i bogat zabavni program, a da li je tuzlanska baklava ušla u Ginisovu knjigu rekorda biće poznato naknadno.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA