“Tražićemo zastave RS i u zgradama PDPSBiH i Savjeta ministara”

284
Staša Košarac

SNSD će tražiti postavljanje zastava Republike Srpske i u prostorijama Parlamentarne skupštine BiH i Savjeta ministara BiH, potvrdio je poslanik ove stranke u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Staša Košarac.

– Smatram da u svim institucijama Bosne i Hercegovine treba biti vidljiva zastava Republike Srpske. To je ustav jasno precizirao u dijelu koji kaže da je BiH sastavljena od dva entiteta i tri konstitutivna naroda. Smatram da se mi koji dolazimo iz Srpske identifikujemo sa zastavom Republike koja ne vrijeđa nikoga u BiH – rekao je Košarac.

On očekuje da će član Kolegijuma Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Nebojša Radmanović uskoro otvoriti pitanje isticanja zastave Republike Srpske te da će to poslije učiniti i sav SNSD-ov kadar koji bude participirao u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH.

– Očekujem da će na nivou zajedničkog kolegijuma oba doma Parlamentarne skupštine BiH to pitanje definisati i da će u prostorijama Parlamentarne skupštine BiH, gdje su zastave BiH, biti istaknuta i zastava RS – kazao je Košarac.

Istakao je da pitanje isticanja zastave Srpske u institucijama BiH nije samo stav člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika, već je to stav svih političkih predstavnika koji dolaze s teritorije Republike Srpske. Kako kaže, vjeruje da će se to pitanje otvoriti i na Savjetu ministara BiH, odnosno da će budući predsjedavajući Savjeta ministara BiH Zoran Tegeltija to tretirati na adekvatan način.

Što se tiče formiranja Savjeta ministara BiH, Košarac očekuje da će Dodik u svojstvu predsjedavajućeg Predsjedništva BiH obaviti konsultacije sa strankama koje imaju poslanike u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH, a koji imenuje predsjedavajućeg, ministre i zamjenike u Savjetu ministara BiH.

– Za nas iz Srpske važno je da je izborni pobjednik SNSD. Smatramo da je najproduktivnija ona vlast koja je sačinjena na nivou BiH od izbornih pobjednika u FBiH i RS. Očekujemo da će se unutar FBiH definisati ko su izborni pobjednici i koji imaju kvalifikovanu strukturu na nivou BiH. Kada se to pitanje definiše u FBiH onda ćemo vidjeti u kojem pravcu ćemo ići kada je riječ o konstituisanju vlasti na nivou BiH – rekao je Košarac.

Poslanik Ujedinjene Srpske u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Nenad Stevandić nedavno je rekao kako nijedna bošnjačka politička stranka još uvijek nije održala sastanak sa SNSD-om u vezi s formiranjem vlasti. Ovu informaciju potvrdio je i Košarac dodajući da je SNSD sjeo za pregovarački sto samo s HDZ-om.

– Nije bilo sastanaka s drugim političkim strukturama koje su dominantno izabrane u Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH – zaključio je Košarac.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

1 KOMENTAR

  1. Ђе си био Сташа ”кад је грмило”. Сад си се сјетио застава, а 15 година си у заједничким институцијама БиХ. Боље би ти било да си се изборио да будеш замјеник предсједавајућег Представничког вијећа ПС БиХ, умјесто Н. Р., ем си много млађи, ем продорнији, ем си мало већи Србин, а и газди си ближи од именованог.

Comments are closed.