Tokom operacije svirao gitaru (VIDEO)

371

Južnoafrički džez muzičar Musa Manzini koji je svirao gitaru tokom operacije mozga uspješno se oporavlja.

Doktori su odlučili da Musa Manzini bude djelimično budan tokom šestosatne operacije mozga kako bi mu sačuvali pokrete prstiju.

– Ta odluka je donesena nakon što su doktori uzeli u obzir moju muzičku karijeru – rekao je Munsini koji svira više instrumenata i predaje na fakultetu.

Manzini je operisani u bolnici “Chief Albert Luthuli” u južnoafričkom gradu Durban.

Operaciju je prošle sedmice izveo tim neurohirurga, a videosnimak koji je objavljen na Jutjubu pokazuje kako Manzini lagano dodiruje žice na gitari dok ga doktori operišu.

Manzini je rekao da je tumor koji mu se vratio povezan s neurološkim stanjem koje je imao od 2006. godine.

Basil Eniker koji je vodio ovu operaciju rekao je kako je u ovom slučaju operacija pacijenta u budnom stanju bila bolji izbor nego korištenje opšte anestezije.

– Na taj način uspjeli smo testirati regije mozga prije uklanjanja tumora. To nam je omogućilo uklanjanje tumora uz minimiziranje oštećenja mozga – objasnio je doktor Eniker.

Ljekari su željeli smanjiti rizik od paralize ili gubitka funkcija u motornom korteksu mozga koji kontroliše kretanje. Nagrađivani muzičar zahvalio je liječnicima koji su ga spasili ističući da će uskoro biti spreman za povratak na pozornicu.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA