Titov spomenik u Podgorici 19. decembra!

311

Spomenik Josipu Brozu Titu biće otkriven 19. decembra u Podgorici, na dan oslobođenja ovog grada, u parku pored Mosta Blaža Jovanovića na Bulevaru Svetog Petra Cetinjskog.

Glavni gradski arhitekt Filip Aleksić rekao je da je u skladu s odlukom gradske Skupštine obavljena restauracija granitnog postamenta i samog spomenika, a juče su počeli i pripremni radovi, odnosno uređenje mjesta na kojem će on biti postavljen.

Aleksić je najavio da će priprema biti završena za nekoliko dana, javlja RTCG.

– Trudili smo se da na novu lokaciju prenesemo spomenik onakav kakav je nekad bio u kasarni u Maslinama. Biće izliven stepenik visine 15 centimetara, tj. temelj na kojem će biti postavljen postament. Restauriran je originalni granitni postament iz kasarne u Maslinama, koji je težak oko dvije tone, visok 80 centimetara. Restaurirana je i statua Tita, visoka oko dva metra. Bio je u gotovo savršenom stanju, sa vrlo malim oštećenjima. Krajnja tačka visine spomenika, sa visinom postamenta i stepenika, biće na oko tri metra. Biće urađena i adekvatna rasvjeta koja će iz partera osvjetljavati spomenik – objasnio je Aleksić.

Glavni gradski arhitekta rekao je da uređenje ambijenta neće biti većih razmjera, jer je planirano da na tom mjestu bude formiran park.

– Rizlom će biti nasute dvije prilazne staze, kao i prostor oko samog spomenika, koji u budućnosti može biti popločan. Međutim, to će se raditi kasnije, nakon detaljnije analize. Planirano je uređenje cijelog parka i zato se sada minimalno ulaže – pojasnio je Aleksić za podgoričku Pobjedu.

Napominjući da će spomenik Titu biti udaljen desetak metara od glavnog gradskog bulevara, Aleksić naglašava da je to adekvatno mjesto zbog istorijskog značaja Josipa Broza.

– Osim toga, i sama pozicija u dijelu grada na desnoj obali Morače, koji se razvijao poslije Drugog svjetskog rata, ima dodatnu simboličku vrijednost – zaključio je Aleksić.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA