Tegeltiju blokirale stranke iz Sarajeva zbog MAP-a

617
Zoran Tegeltija

Stranke sa sjedištem u Sarajevu blokiraju izbor Zorana Tegeltije za predsjedavajućeg Savjeta ministara jer žele da odlazeći saziv tog organa, sa Denisom Zvizdićem na čelu, u tehničkom mandatu usvoji odluke u vezi sa Akcionim planom za članstvo BiH u NATO-u (MAP), tvrde u SNSD-u.

Delegat iz reda srpskog naroda u Domu naroda Parlamenta BiH Dušanka Majkić (SNSD) rekla je za “Glas Srpske” da ne postoji ni jedan jedini razlog da se ne izvrši imenovanje predsjedavajućeg Savjeta ministara i izaberu ministri.

– Nakon odluke Centralne izborne komisije BiH o načinu popune Doma naroda FBiH, a potom i Doma naroda BiH, sve kočnice su otklonjene i ne postoji nijedan razlog da se Savjet ministara ne konstituiše. Sasvim je jasno da pozicija predsjedavajućeg pripada Srbima i da je to kadar SNSD-a Zoran Tegeltija, ali i pored otklanjanja svih ovih prepreka, Bošnjaci i stranke koje se navodno deklarišu kao neki građanski blok žele da iskoriste vrijeme da bi odlazeći Savjet ministara, koji je u tehničkom mandatu, sproveo neke odluke, a jedna od ključnih tiče se MAP-a – rekla je Majkićeva.

Dodala je da tome u prilog govore i izjave bošnjačkih zvaničnika koji prvi put traže da se jasno kaže koje će stranke glasati za Savjet ministara i ko će ga činiti.

– Traže spisak poslanika koji će podržati cijelu strukturu Savjeta ministara, a ne postoji nijedan akt u radu Parlamenta koji predviđa ovakav pristup. Ovo što sada rade je pokušaj Bošnjaka i ovih kvazigrađanskih stranaka da dobiju na vremenu. Ovakve opstrukcije nikada do sada se nisu dešavale. S druge strane, to dokazuje i ponašanje Denisa Zvizdića, koji se u nekim situacijama pojavljuje na različitim destinacijama, kao predsjedavajući Savjeta ministara i ide na sastanke na koje bi trebalo da idu članovi Predsjedništva. Zvizdić je u isto vrijeme i član Kolegijuma Predstavničkog doma i predsjedavajući Savjeta ministara BiH. To Bošnjacima omogućava lagodnu poziciju. Ali, u svemu ovome valja imati na umu da zvaničnike RS na nivou BiH obavezuje Rezolucija NSRS – navela je Majkićeva.

Predsjednik Hrvatskog narodnog sabora Dragan Čović izjavio je juče za federalne medije da oni koji misle da blokiraju procese u BiH preuzimaju na sebe veliku odgovornost, kao što su je preuzeli kada su u ime Hrvata birali hrvatskog člana Predsjedništva BiH.

Ponavljajući ranije izraženo uvjerenje da će izvršna vlast na nivou BiH biti formirana do kraja januara, Čović je rekao da je za formiranje vlasti na nivou FBiH uslov izborni zakon.

– Što ga prije donesemo, prije ćemo imati izvršnu vlast – kazao je Čović.

Prema njegovim riječima, kada je u pitanju Savjet ministara, HDZ je postigao dogovor sa srpskim strankama, a sada pregovara sa bošnjačkim partijama, među kojima postoje dva ili više blokova.

Imali smo nekoliko razgovora i čini mi se da je razumljivo u kojem smjeru idemo kada je riječ barem o Savjetu ministara. Moje je pitanje zašto već nemamo kandidata jer je jasno ko će to biti – istakao je Čović.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA