Tačiju poziv za Specijalni sud za ratne zločine tzv. OVK?

406

Hašim Tači, predsjednik samoproglašenog Kosova, će biti pozvan u Specijalni sud za ratne zločine bivše tzv. OVK, javlja “Sveriges Radio” glavni švedski radio.

“Sveriges Radio” je, takođe, izvijestio da su neki od bivših ratnih vođa kosovskih Albanaca, uključujući i Rustema Mustafu Samija Luštakua, pozvani u svojstvu osumnjičenih za ratne zločine, prenosi prištinska “Gazeta ekspres”.

Kako se podsjeća, još uvijek nije podignuta nikakva optužnica u sklopu istrage koja se vodi već četiri godine.

“Sveriges Radio” navodi i da je Tači jedan od ljudi koji mogu biti predmet Specijalnog suda.

On je prošle godine, u jednom intervjuu u Švedskoj, izjavio da na Kosovu u vezi sa time “nemaju šta da kriju”.

Tači je, kako se podsjeća, tokom rata imao lidersku poziciju u tzv. OVK sve do završetka rata, kada su počinjeni zločini i tamo je kontrolisao je sve ključne mehanizme, uključujući obavještaje službe.

Švedski radio ukazuje da su bivši lideri tzv. OVK sada na čelu vlasti u Prištini, uključujući položaje predsjednika, premijera i predsjednika skupštine.

Radio podsjeća i da su u raznim procesima pripadnicima tzv. OVK mnogi svjedoci mijenjali iskaze, dok su drugi zastrašivani i uklonjeni.

Tači: Odluka o vojsci je nepovratna

Odluka tzv. kosovskog parlamenta o transformaciji KBS u vojsku je nepovratna, bez obzira na to šta će biti u Savetu bezbjednosti, koji sutra, na zahtjev Srbije i Rusije, zasijeda na temu Kosova, tvrdi predsjednik privremenih prištinskih institucija Hašim Tači i dodaje da je to i kraj “tamne strane srpskog genocida na Kosovu”.

Tači je na konferenciji za novinare, na prištinskom aerodromu uoči puta u Njujork, gdje je pozvan da učestvuje u zasijedanju SB, rekao da se on, kao i Srbi na Kosovu osjećaju “ugodno i udobno” zbog te odluke, te da Srbija, kako kaže, nema razloga za zabrinutost.

Do takvog zaključka je došao, kaže, na osnovu razgovora i susreta sa predstavnicime srpske zajednice na Kosovu.

Ocijenio je da je osnivanjem tzv. vojske Kosovo, kako kaže, “kao država” postalo jače, a “dobra vijest” za njega je i jučerašnja odluka parlamenta o usvajanju rezolucije za dijalog sa Beogradom i potvrđivanje “pregovaračkog tima”.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA