Tači: Obe strane su spremne za dogovor

414

Predsjednik samoproglašenog Kosova Hašim Tači rekao je da će sveobuhvatni sporazum o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine “poslije vjekovnog sukoba zatvoriti Pandorinu kutiju na Balkanu” i dodao da su obe strane sada “spremne i voljne da dođu do dogovora”.

On je naveo da je sadašnji trenutak presedan za region i da, kako je rekao, “dvije suverene zemlje žele sporazum” za koji je potreban kompromis.

– Nekad ste možda u pravu 100 odsto, ali ako želite da dođete do sporazuma morate biti spremni na kompromis – rekao je Tači tokom razgovora koji je vodio izvršni potpredsjednik Atlantskog savjeta Dejmon Vilson.

Prema njegovim riječima, vrijeme ističe i sad je momenat za djelovanje i za postizanje rješenja.

– Sad je istorijski trenutak. Svi će biti pobjednici, Kosovo, Srbija, EU, region, ali ako to ne uradimo svi ćemo biti gubitnici – ocijenio je Tači.

Tači je rekao i da Beograd i Priština tragaju za postizanjem konačnog mirovnog sporazuma i da istražuju moguće ideje, ali da po tom pitanju još ništa nije dogovoreno.

Beograd i Priština, kako kaže, znaju da ne mogu da nastave sadašnjim putem i da je status kvo neodrživ, a da zamrznuti konflikt šteti i jednima i drugima.

– Šta je glavni cilj procesa dijaloga, konačni mirovni sporazum o punoj normalizaciji odnosa i pomirenju dvije zemlje i dva naroda, sporazum koji je međunarodno pravno obavezujući, kompromisno rješenje koje znači uzajamno priznanje između Kosova i Srbije. Bez priznanja sporazum neće imati značenje – smatra Tači.

Kad se postigne sporazum o uzajamnom priznanju, uvjeren je Tači, Kosovo će priznati i onih pet članica EU koje ga ne priznaju i moći će da postane članica Ujedinjenih nacija.

On je ponovio i stav da neće biti granica duž etničkih linija niti razmjene populacije, navodeći da je smješan “onaj ko govori o mirnoj razmjeni populacije”.

Na pitanje iz publike o uvođenju taksi od 100 odsto na robu iz centralne Srbije i BiH, Tači je odgovorio “prvo neka BiH prizna Kosovo. Srećan sam što je u BiH sve više glasova koji pozivaju na priznanje Kosova. Na kraju, mi smo žrtve istog agresora”.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA