Svi saglasni: Srbin na čelu Savjeta ministara, predložen Tegeltija

389
Zoran Tegeltija

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik rekao je da su svi koji su prisustvovali današnjim konsultacijama sa članovima Predsjedništva o prijedlogu za predsjedavajućeg Savjeta ministara saglasni da predsjedavajući bude Srbin.

– Mislim da su svi saglasni da predsjedavajući Savjeta ministara treba da bude Srbin i da se u tom pogledu okupi skupštinska većina koja se manifestovala oko izbora kolegijuma Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH – rekao je Dodik novinarima nakon konsultacija.

On je dodao da SDA i još neki smatraju da treba proširiti tu većinu i da se treba dati šansa pregovorima. Dodik je rekao da je SNSD predložio Zorana Tegeltiju kao kandidata za predsjedavajućeg Savjeta ministara.

– Predsjedništvo je saslušalo političke partije na bazi nekoliko osnovih programskih principa, a to je da se obezbijedi mir i stabilnost, da se pokuša raditi na ekonomskom prosperitetu, da se pokušaju dalje graditi auto-putevi, termoelektrane i da se u procedurama za sve razvojne programe ne smeta, odnosno da vlast BiH ne bude kočnica brzim i efikasnim projektima koji se realizuju na nivou entiteta, kantona i opština – rekao je on.

Dodik kaže da je spreman da kao predsjedavajući Predsjedništva BiH uloži napor da svi “razvojni projekti koji dolaze, a imaju potrebu da budu odlučeni u Predsjedništvu, idu brzo”.

– Preostaje da Predsjedništvo BiH na formalnoj sjednici u narednim danima, vjerovatno naredne sedmice, donese konačnu odluku o kandidatu i da su stvoreni uslovi da se imenuje Tegeltija, ali da o tome mora da postoji formalna odluka Predsjedništva – rekao je Dodik.

Na pitanje da li je na konsultacijama bilo delegacije HDZ-a BiH, Dodik je odgovorio da nije, te da političke partije imaju pravo na takvo ponašanje i djelovanje.

– Sve političke partije imaju pravo na svoje ponašanje i djelovanje, HDZ BiH je dio većine u kolegijuma Predstavničkog doma, a njihova je odluka da li će učestvovati – dodao je Dodik.

Delegaciju SNSD-a činili su potpredsjednici stranke Nebojša Radmanović i Nikola Špirić, te član Predsjedništva SNSD-a Staša Košarac. Delegaciju SDA činili su Bakir Izetbegović, Adil Osmanović i Denis Zvizdić.

– Nadam se da će vlast činiti SNSD, HDZ, SDA, ali ne treba žuriti. Treba čekati da se formira Dom naroda u FBIH i da to verifikuje CIK – rekao je Izetbegović te dodao da je Zoran Tegeltija najizvjesniji kandidat za predsjedavajućeg Savjeta ministara.

Odluku da predsjedavajući Savjeta ministara BiH bude Srbin pozdravili su i Vukota Govedarica, koji je sa Milanom Miličevićem činio delegaciju SDS-a, kao i Sava Škrba i Nenad Vuković, koji su došli ispred PDP-a.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA