Svetlani Bojković Sterijina nagrada za 2019. godinu

295

Glumica Svetlana Bojković dobitnica je Sterijine nagrade za naročite zasluge na unaprijeđenju pozorišne umjetnosti i kulture za 2019. godinu, odlučio je Upravni odbor Sterijinog pozorja.

Nagrada se sastoji od statuete Jovana Sterije Popovića, diplome i novčanog dijela, a Svetlani će biti uručena 3. juna 2019. na zatvaranju 64. Sterijinog pozorja.

Svetlana Bojković bila je stalna članica ansambla Jugoslovenskog dramskog pozorišta od 1968. do 1984. godine, kada je otišla u Narodno pozorište u Beogradu, gdje je ostala do 1993. godine. Zatim je postala istaknuti slobodni umjetnik. Od tada je najviše igrala u Ateljeu 212.

Bojkovićeva je na Sterijinom pozorju prisutna od 1969. godine, a kako su naveli iz ove institucije, od tada je na tom Festivalu ostvarila osam uloga.

Sterijina nagrada za naročite zasluge na unapređenju pozorišne umjetnosti i kulture ustanovljena je 1965. povodom desetogodišnjice Pozorja i ne dodjeljuje se svake godine.

Među pojedincima koji su odlikovani ovim priznanjem su, između ostalih, Hugo Klajn, Miroslav Krleža, Rahela Ferari, Mira Stupica, Mija Aleksić, Ljuba Tadić, Jovan Ćirilov, Mira Banjac, Dušan Kovačević i mnogi drugi istaknuti ljudi kulturnog i pozorišnog života.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA