Svaki četvrti vozač u RS nema zimsku opremu

414

Svaki četvrti kontrolisani vozač ne posjeduje zimsku opremu u vozilu, a kod svakog osmog vozila je utvrđena tehnička neispravnost!

To su podaci Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) Republike Srpske, do kojih su došli tokom petodnevne akcije pojačane kontrole učesnika u saobraćaju.

– Pripadnici MUP-a su kontrolisali ukupno 9 020 motornih vozila, te utvrdili postojanje prekršaja u 5 229 slučajeva. Od ovog broja, 3 994 prekršaja odnosi se na kontrolu posjedovanja zimske opreme, tehničke ispravnosti motornih vozila i zatamljenost stakala, dok se 1 235 prekršaja odnosi na ostale prekršaje u saobraćaju. Zbog neposjedovanja zimske opreme izdato je 2 159 prekršajnih naloga, a zbog utvrđene tehničke neispravnosti motornih vozila 1 127. Za nepropisno zatamnjene staklene površine na vozilima izdato je 638 prekršajnih naloga – saopštili su iz MUP-a.

Takođe su podsjetili da od 15. novembra do 15. aprila motorna vozila moraju imati odgovarajuću zimsku opremu i koristiti je bez obzira na vremenske uslove.

– Pod zimskom opremom podrazumijeva se da putnička i ostala motorna vozila čija najveća dozvoljena masa nije veća od 3 500 kilograma i nemaju više od osam sjedišta, imaju zimske gume. Motorna vozila čija najveća dozvoljena masa prelazi 3 500 kilograma i autobusi moraju imati zimske pneumatike na pogonskim točkovima, a pod zimskom opremom za ova vozila podrazumijevaju se još i lanci za snijeg i priručni alat ili gume sa ljetnim profilom čija dubina gazećeg sloja po dubini iznosi minimum četiri milimetra – navedeno je u saopštenju MUP-a.

Podsjećamo, za neposjedovanje zimske opreme, prema Zakonu o osnovama bezbjednosti saobraćaja na putevima BiH, izriče se novčana kazna od 40 KM i, prema potrebi, takvo vozilo se isključuje iz saobraćaja.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA