Suđenje automafiji: Auto ukradeno u Sarajevu nađeno u Rusiji

627

Svjedočenjem Milana Božića, nekadašnjeg šefa Odsjeka za imovinske delikte MUP-a Kantona Sarajevo, danas je u Sudu BiH nastavljeno suđenje u predmetu “Volan”, protiv Danila Cicovića i još 24 člana organizovane kriminalne grupe kojoj se na teret stavljaju krađe vozila vrijednih nekoliko miliona maraka.

Božić je, na samom početku ročišta rekao da je u policiji proveo cijeli svoj radni vijek, te da je penzionisan prije nešto više od godinu sa mjesta šefa Odsjeka za imovinske delikte MUP-a Kantona Sarajevo.

Ispričao je da je na toj fukciji proveo deset godina kao i da je u njegovom mandatu formiran poseban Operativni tim za krađu vozila kojim je takođe rukovodio. Cilj tima bio je, pojasnio je Božić, da se smanji veliki broj krađa automobila u Sarajevu te da se preventivno djeluje.

Za godinu ukradeno 1 300 automobila

– U 2000. godini zabilježena je krađa od oko 1 300 automobila i iako je policija od tada do 2006. godine kontinuirano radila i pojedinačno identifikovala i procesuirala osumnjičene za krađe vozila, sve te aktivnosti nisu dale željene rezultate. Bez obzira na sve mjere, krađa je bilo sve više – kazao je Božić.

Na pitanje tužioca da pojasni koliko je bilo krađa, te kakvih je problema policija imala u radu, odmah su reagovali advokati optuženih koji su na gotovo svako pitanje tužioca imali prigovor. Tužiocu su prigovorili da njegovo ispitivanje izlazi iz vremenskog okvira optužnice kao i radnji koje inkriminišu optužene.

Tužilac je u jednom momentu pokušao pojasniti da želi da Sudsko vijeće ima sliku o onome što se događalo prije “Volana”, odnosno otvaranje istrage u tom predmetu, te da dokaže kako su optuženi povratnici u vršenju krivičnih djela kao i da su bili pripadnici određenih grupa mnogo prije istrage zbog koje su danas optuženi.

Advokati su opet reagovali, a neki od njih su optužili tužioca Pašića da indoktriniša vijeće. Predsjedavajuća vijeća Hasija Mašović zabranila je tužiocu da svjedoka ispituje van okvira optužnice, osim u najkraćim crtama.

Božić: Radili smo u timovima

Tužilac je tada pojasnio da je akcija “Volan” proizašla iz akcije “Trebević”, i da je na oba slučaja radio svjedok Božić te da je zbog toga važno da ispriča šta je to policija radila.

– Tada smo došli do značajnih podataka, ali i materijalnih dokaza da je u pitanju veći broj krivičnih djela organizovane kriminalne grupe koja dolazi u Sarajevo i krade vozila. Takođe, tada smo došli do saznanja da na meti nije bilo samo Sarajevo već i Tuzla, Zenica, Mostar, odnosno da su se krivična djela proširila na cijelu BiH, kao i da tu ima prekograničnog kriminala jer su ukradeni automobili prebacivani u Hrvatsku, Srbiju, Crnu Goru – nastavio je Božić.

Odgovarajući na pitanja tužioca, pojasnio je da su tada organizovane zajedničke aktivnosti sa drugim policijskim agencijama u BiH.

– Organizovali smo se na nivou više agencija da bi rasvijetlili krivična djela krađa vozila i to tako što su formirani timovi od kojih je svako radio u okviru svoje nadležnosti – kazao je Božić.

Dodao je da su ukradena auta ili dijelovi vozila najčešće pronalaženi na području Sokoca, Pala, Istočnog Sarajeva, Ljubuškog, Gruda, Bijeljine, Zvornika, Milića, te da su kradljivci skrivali automobile u iznajmljenim garažama, napuštenim objektima…

Božić je ispričao da je policija pratila operativne podatke koje je dobijala i koje je svaki put provjeravala.

– Kada bismo utvrdili lokalitet na kojem bismo mogli naći vozilo ili njegove dijelove pristupali smo pretresima, a vozila smo identifikovali na osnovu evidencijskih brojeva, odnosno na osnovu broja šasije i motora. Ti brojevi su bili prepravljani i uništavani, ali su to dokumentovali i na tome radili vještaci mehaničke struke – kazao je Božić.

Tužilac Pašić zatim je pitao da li su automobili koji su ukradeni u BiH nekada locirani u susjednim zemljama.

– Da, bilo je takvih slučajeva da nas kontaktiraju kolege iz susjednih zemalja koji su pronašli vozilo ukradeno u Sarajevu. U jednom slučaju smo dobili informaciju da je jedno vozilo iz Sarajeva pronađeno u Rusiji – ispričao je Božić.

Kradljivci vremenom postajali brutalniji

Božić je pojasnio da je policija često dokumentovala da su kradljivci nakon krađa kontaktirali vlasnike vozila od kojih su tražili otkup za svoje automobile, te da su tom prilikom znali i prijetiti vlasnicima da će, ukoliko ne pristanu na otkup, vozilo biti zapaljeno ili rastavljeno u dijelove.

– Vremenom su te prijetnje postajale sve brutalnije – kazao je Božić.

Advokati cijelo ročište nisu prestajali da prigovaraju na navode Božića, tvrdeći da ono o čemu govori nema veze sa optužnicom i procesom koji je u toku.

Suđenje je prekinuto jer jedan od optuženih, Milorad Mirković, zbog povrede oka nije bio u mogućnosti da nastavi s praćenjem današnjeg ročišta.

Glavni pretres odgođen je za 13. decembar, kada će tužilac nastaviti sa ispitivanjem Božića.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA