Strazbur: Porodica napadača na saslušanju!

467

Francuski policijski zvaničnici identifikovali su osumnjičenog za napad na Božićnom vašaru u Strazburu. U pitanju je Šerif Šekat (29), a njegova porodica je danas privedena na saslušanje.

U napadu je ubijeno troje, a ranjeno najmanje 14 osba. Osumnjičeni prilikom napada uzvikivao “Alahu akbar” dok je pucao, izjavio je pariski tužilac Remi Hajc.

– S obzirom na metu, njegov način operisanja, njegov profil i svjedočenja onih koji su ga čuli kako uzvikuje “Alahu akbar”, antiteroristička policija je pozvana na akciju – rekao je danas novinarima, prenosi Rojters.

Više od 600 pripadnika snaga bezbjednosti učestvuje u lovu na osumnjičenog, a pomažu im granični policajci Njemačke.

Francuski predsjednik Emanuel Makron sazvao je hitan sastanak u predsjedničkoj palati u Parizu.

Sastanku savjeta odbrane prisustvuju i vrhovni vojni zvaničnici, kao i članovi vlade, uključujući premijera i ministre odbrane, unutrašnjih i spoljnih poslova.

Oni će razgovarati o napretku istrage, ali i o drugim bezbjednosnim mjerama pošto je vlada digla nivo uzbune u cijeloj zemlji i poslala policijske snage u Strazbur u potragu za osumnjičenim, navodi AP.

Majka, otac i dvojica braće osumnjičenog za pucnjavu u Strazburu zadržani su u pritvoru zbog ispitivanja, javlja Rojters, pozivajući se na izvore bliske istrazi.

Šekat se nalazi na listi obavještajnih službi za praćenje osoba potencijalno opasnih po bezbjednost.

Francuska vlada je podigla nivo bezbednosti na “vanredan u slučaju napada”. Osumnjičeni je u bjekstvu, a pet osoba je privedeno u okviru istrage o ovom napadu, izjavio je danas državni sekretar francuskog Ministarstva unutrašnjih poslova Loran Nunjez. On je radiju Frans-enter rekao da je napadač možda pobegao u susjednu Njemačku.

U međuvremenu, portparol njemačkog Ministarstva unutrašnjih poslova saopštila je da Njemačka nema informacije koje bi ukazivale da muškarac koji je osumnjičen za napad na Božićni vašar u Strazburu ima islamističku pozadinu.

– Francuski državljanin koji je osumnjičen za sinoćni napad u centru Strazbura bio je u zatvoru u Njemačkoj 2016. i 2017. godine zbog krađe, a u Francusku je deportovan 2017 – saopštila je portparol njemačke kriminalističke policije BKA.

Ona je navela da je osumnjičeni 29-godišnji francuski državljanin poznat francuskim vlastima kao radikalizovani islamista.

Rekla je i da njemačke vlasti blisko sarađuju sa francuskim zvaničnicima. Motivi napada, izvedenog u Strazburu još nisu utvrđeni, ali je Sektor pariskog tužilaštva za borbu protiv terorizma pokrenuo istragu za “ubijanje i pokušaj ubijanja u vezi sa terorističkim poduhvatom” i “zločinačko terorističko udruživanje”.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA