Stišao se protest ”žutih prsluka”

408

Protesti “žutih prsluka”, koji su proteklih nekoliko nedjelja izazivali haos na ulicama Pariza, stišali su se danas.

Okupljanje manjeg broja ljudi ispred predsjedničke palate primoralo policiju da ispali suzavac i upotrebi pendreke.

Broj demonstranata na Jelisejskim poljima, koji su bili žarište protesta, proteklih nedjelja je drastično opao dok djeluje kao da građani ignorišu poziv da i danas, šestu subotu za redom, izađu na ulice širom Francuske.

Za razliku od haosa koji je proteklih vikenda viđen na ulicama, turisti su prošetali avenijom u blizini Trijumfalne kapije, dok su najveći pariski bulevari bili otvoreni za saobraćaj.

S druge strane, protesti su djelovali neogranizovano sa raštrkanim grupama koje su nasumično šetale prestonicom Francuske.

Nekoliko stotina učesnika protesta, uz pratnju policije, marširalo je ka crkvi Madlen u blizini Jelisejske palate, ali je zaustavljeno u malenoj susjednoj ulici pošto su pojedini vlasnici zatvorili radnje ranije.

Došlo je do porasta napetosti, a policija sa pendrecima je ispalila suzavac kako bi zaustavila nekoliko demonstranata koji su pokušali da probiju kordon policije.

Ipak, navodi AP, protesti i dalje imaju domino efekat.

Versajski dvorac, u blizini Pariza, zatvoren je danas nakon što su učesnici pokreta “žuti prsluci” najavili da će održati demonstracije kod čuvenog zamka, koji je bio rezidencija francuskih kraljeva do Francuske revolucije 1789. godine.

Međutim, u Versaju se pojavilo samo nekoliko učesnika protesta , dok je većina demonstranata mirno protestovala u podnožju crkve Sakr ker na brdu Monmartr.

Oko 200 kružnih tokova je i danas bilo blokirano izvan Pariza.

Na jugu Francuske, u blizini granice sa Sspanijom, desetine demonstranata blokiralo je put kamionima uzvikujući “Makron, ostavka”.

U centralnoj Francuskoj, u blizini grada Sent Etjen, demonstranti su blokirali glavni put i izazvali požare, ali su radnje i dalje bile otvorene u centru grada.

Lokalne vlasti su ranije danas saopštile i da je vozač automobila poginuo u južnoj Francuskoj kada je vozilom udario u kamion na okretnici koju su blokirali “žuti prsluci.”

Time je broj smrtnih slučajeva povezanih s višenedeljnim antivladinim protestima porastao na 10.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA