Stanivuković i Pernar u Moskvi o problemu (ne)prisustva na sjednicama

824

Poslanik u Narodnoj skupštini RS Draško Stanivuković (PDP) i poslanik Živog zida u Hrvatskom saboru Ivan Pernar razgovarali su o problemu (ne)prisustva na sjednicama, a Draškov primjer “tjeranja” poslanika na prisustvo član Živog zida planira predložiti u Saboru.

Na video snimku koji se emitovao uživo na Pernarovom Fejsbuk profilu, dvojica poslanika tražila su rješenje za nedolazak mnogih poslanika na svoja radna mjesta, zbog čega su građani često u prilici da gledaju sjednice u kojima su skupštinske sale prazne.

Stanivukovićev primjer primoravanja poslanika da dođu na svoje radno mjesto, još iz perioda dok je bio odbornik u Skupštini grada Banjaluka, Pernar će predložiti Saboru na usvajanje u poslovnik.

– U Skupštini grada Banjaluke ima 31 odbornik. Da bi diskusija bila moguća sjednici mora prisustvovati najmanje 16 odbornika, ustvari može i manje, ako se ne traži glasanje. Mogu da zatražim glasanje da vidim da li nas ima dovoljno i onda ako na primjer, ima 10 odbornika iz vlasti i nas šest iz opozicije, ja zamolim nekog od mojih da izađe, jer želimo ljude iz vlasti da nas čuju. Onda se oni međusobno zovu sa kafe da dođu, jer imaju samo sat vremena, u suprotnom se sjednica prekida – rekao je Stanivuković na oduševljenje Pernara.

Član Živog zida, stranke koja je postala treća najjača u Hrvatskoj objasnio je kako je predsjednik MOST-a Božo Petrov htio da riješi taj problem u Hrvatskoj, tako što bi se poslanici evidentirali prilikom dolaska na posao. Međutim, bilo je dovoljno da se samo provuče kartica kroz čitač da bi se u zapisniku vodilo da je bio na poslu, a on poslije toga ode i Sabor opet bude prazan.

– Poenta je da se raspravlja i da se na osnovu nje glasa, ali se postavlja pitanja ako su poslanici odsutni sa rasprave, kako oni mogu biti kompetetni da o tome glasaju. To pokazuje da je rasprava ustvari potpuno besmislena – zaključio je Pernar.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA