Šta će obuhvatiti nacionalni program demografske obnove RS?

412

Republika Srpska dobiće nacionalni program demografske obnove, najavila je predsjednica Željka Cvijanović, te dodala da je riječ o ambicioznom projektu u koji će mnogi biti uključeni.

Projekat će, kako je najavila, obuhvatiti zapošljavanje, podsticaje, ali baviće se, kaže, i razlozima koji su doveli do toga da je Srpskoj ovakav program potreban.

Željka Cvijanović

– U taj program biće uključeno mnogo subjekata, cilj jeste demografska obnova, stvoriti uslove za povećano zapošljavanje, veću kreativnost, inventivnost, podsticaje, inicijativu, mislim da nam tako nešto nedostaje – istakla je Cvijanovićeva.

Da je to pun pogodak za Republiku Srpsku, saglasni su i demografi. Još je kažu nezahvalno govoriti koje bi tačno mjere trebalo preduzeti, ali sigurno je da niz onih koje mogu dati dobre rezultate.

– Postoje mjere koje i za kraći rok mogu da daju efekte, ali i one koje se dugoročno planiraju. Mi prije svega treba da uradimo sistemske mjere. Treba odabrati one koje su realne, koje mogu dati očekivane rezulatet – ističe demograf Stevo Pašalić.

Stevo Pašalić

Da je Republici Srpskoj ovako nešto potrebno govore i podaci Zavoda za statistiku. Prema tim podacima prošle godine u Srpskoj je rođeno 9 339 beba, a umrlo više od 14 hiljada ljudi. O trenutnoj demografskoj slici govore i podaci po kojima je naviše domaćinstava koja su samačka, i to oko 47 odsto.

Da na demografiji treba raditi govore i podaci da je u Srpskoj i sve manje kvalifikovanih radnika, a poslodavci smatraju da je jedna od mjera za borbu protiv odlaska radno sposobnog stanovništva između ostalih i povećanje plate u realnom sektoru.

S tom mjerom se slaže i lider SNSD-a Milorad Dodik, koji najavljuje da će se u narednoj godini raditi na realizaciji predizbornog obećanja da prosječna plata u Republici Srpskoj bude hiljadu maraka.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA