Srbija u grupi sa Belgijom, Rusijom i Bjelorusijom na Eurobasketu

360

Košarkašice Srbije na Evropskom prvenstvu 2019. godine igraće u grupi D zajedno sa selekcijama Belorusije, Rusije i Belgije određeno je žrijebom u Beogradu.

Evropsko prvenstvo održaće se od 27. juna do 7. jula 2019. godine u Srbiji i Letoniji, a u u grupi A igraće selekcije Ukrajine, Velike Britanije, Letonije i Španije, u grupi B nastupaće Švedska, Francuska, Češka i Crna Gora, dok će u grupi C biti Mađarska, Turska, Italija i Slovenija.

Titulu evropskog prvaka brani reprezentacija Španije, a mečevi Evropskog prvenstva igraće se u tri grada u Srbiji – Nišu, Zrenjaninu i Beogradu, kao i u prestonici Letonije, Rigi.

Grupe za Eurobasket 2019

Grupa A: Ukrajina, Velika Britanija, Letonija, Španija

Grupa B: Švedska, Francuska, Češka, Crna Gora

Grupa C: Mađarska, Turska, Italija, Slovenija

Grupa D: Belorusija, Rusija, Belgija, Srbija

Predsjednik Košarkaškog saveza Srbije Predrag Danilović najavio je da će ženski Eurobasket biti veliki događaj za Srbiju, koja je zemlja košarke.

– Velika mi je čast da vam u ime KSS i u svoje ime poželim dobrodošlicu. Podsjećam da je 1954. na Tašmajdanu organizovan Evropski šampionat za košarkašice i od tada je Beograd prepoznat kao domaćin evropskih prvenstava. Ove godine obilježavamo 95 godina od dolaska košarkaške lopte i 70 godina postojanja Saveza, kao i najveće uspjehe naše košarke – izjavio je Danilović.

Kamil Novak, izvršni direktor FIBA Evrope, podsjetio da se EP drugi put organizuje u dvije zemlje i nazvao izbor Srbije i Letonije “blagoslovom”.

PIK I ROL

Na ceremoniji žreba koji je obavljen u Starom dvoru predstvljene su i maskote Evropskog prvenstva – dve mačke, Pik iz Letonije i Rol iz Srbije

Asistenat na žrijebu bila je Nataša Kovačević, ambasadorka Eurobasketa, a osim predsjednika KSS bili su prisutni i Saša Đorđević, selektor “orlova”, Dejan Tomašević, generalni sekretar KSS, Kamil Novak, izvršni direktor FIBA Evrope, Turgaj Demirel, predsjednik FIBA Evrope, ministar Vanja Udovičić, potpredsjednik Olimpijskog komiteta Žarko Zečević…

Reprezentacija Srbije najveći uspjeh ostvarila je na Evropskom prvenstvu u Budimpešti 2015. Godine, kada je osvojila zlatnu medalju. Dvije godine prije toga, u Francuskoj osvojila je četvrto mjesto, a 2017. u Češkoj bila je 11.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA