Slovenci i Hrvati imaju najbolje plate regiona

384

Prema posljednjim zvaničnim statističkim podacima, najviše prosječne plate u regionu su u Sloveniji i Hrvatskoj, a najniže u Makedoniji, Srbiji i Bosni i Hercegovini.

Prema podacima slovenačkog Statističkog zavoda, prosječna mjesečna neto plata u toj zemlji u oktobru ove godine je iznosila 1 086 evra. Istovremeno, to je jedina plata u zemljama u regiji koja premašuje “magični iznos” od 1 000 evra.

Prosječna plata u Sloveniji je više nego dvostruko veća od prosječnih zarada u većini zemalja regiona, uključujući Makedoniju, Srbiju i Bosnu i Hercegovinu.

Poslije Slovenije slijedi Hrvatska, još jedna članica Evropske unije iz regiona, u kojoj je u oktobru 2018. godine, kako su pokazali zvanični podaci Državnog zavoda za statistiku, prosječna plata iznosila 6 281 kunu, ili 850 evra.

Potom slijedi Crna gora u kojoj je, prema posljednjim podacima Zavoda za statistiku Crne Gore, prosječna zarada bez poreza i doprinosa u oktobru iznosila 510 evra, što je 0,4 posto manje nego u septembru ove godine.

Najniže prosječne plate u regionu su zabilježene u Makedoniji, Srbiji i Bosni i Hercegovini.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA