Slijepa žena kreirala aplikaciju koja će mnogima da olakša život

492

Nakon što je ostala slijepa u 14. godini, Čieko Asakava provela je deset godina razvijajući tehnologiju koja svakodnevno mijenja živote mnogih slijepih ljudi.

Kako prenosi BBC, teška situacija ju je navela da počne da uči i koristi kompjuter, te je uskoro dobila posao u IBM-u. Dok je radila u kompaniji, završila je svoj doktorat. Ona je proizvela program koji prevodi glas u tekst i obrnuto, te je tako otvorila mnoga vrata slijepim osobama u Japanu.

– Kada sam počela ovaj projekat, nisam imala nikakvu tehnologiju koja bi mi mogla pomoći. Nisam mogla da pročitam ništa niti da odem negdje sama – rekla je dr Asakava koja je bez vida ostala nakon nesreće u bazenu.

Čieko je razvila tehnologiju koja se zove NavCog i funkcioniše preko aplikacije na pametnim telefonima i pomaže slijepima da se lakše snalaze na raznim lokacijama.

Ova aplikacija je još uvek u početnoj fazi, te je dostupna samo u Japanu i nekim dijelovima Amerike, a iz IBM-a su nedavno izjavili da će aplikacija uskoro biti lansirana u cijelom svijetu.

Stariji par Kristin Hansindžer i njen suprug Daglas Hansindžer su slijepi i oboje koriste aplikaciju već nekoliko mjeseci. Oni su izjavili da im aplikacija pomaže da imaju veću kontrolu nad svojom situacijom i da sada mogu da hodaju i po nepoznatim dijelovima grada bez straha da će se izgubiti ili povrijediti.

Idući projekat dr Asakave je prtljag koji će funkcionisati po principu robota, te će se sam kretati za vlasnikom i najaviti kada naiđu na stepenice jer se tada mora podići.

– Želim da uživam kada putujem sama, zato ću se maksimalno fokusirati na ovaj prtljag, čak i ako mi to oduzme dosta vremena – zaključila je Čieko.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA