Seks usporava starenje i podiže imunitet

658

Nauka kaže da seks ima nevjerovatne koristi za zdravlje. Osim što pomaže da ublažite stres, olakšava spavanje, smanjuje krvni pritisak, podiže imunitet i čini vas povezanijim s partnerom.

Istraživanja sugerišu da bi vam seks barem jednom sedmično mogao pomoći da živite duže.

Sedam dana istraživači sa Univerziteta u Kaliforniji u San Francisku pratili su seksualne živote grupe od 129 mama koje su bile u vezi.

Učesnice su davale sedmične izvještaje o svom zadovoljstvu vezom, kao i informacije o tome koliko često su intimne sa svojim partnerima.

Istraživači su od učesnica uzeli i uzorke krvi i analizirali ćelije za pokazatelje starenja. Kad su naučnici uporedili izvještaje žena s njihovim uzorcima krvi, pronašli su fascinantan podatak. Majke koje su barem jednom tokom sedmice imale seksualne odnose s partnerima imale su znatno duže tjelomjere, zaštitnu kapu DNK koja određuje životni vijek ćelije, od onih koje nisu imale seksualne odnose.

Tjelomjeri su vitalni za zdravo starenje

Tjelomjeri se s vremenom razgrađuju kao rezultat loše prehrane, opijanja i prirodnog procesa starenja, prema autorima istraživanja.

Međutim, njihovi rezultati sugerišu da redovan seks može popraviti i produžiti tjelomjere, što znači da ćelije duže žive i pomažu ljudima da se osjećaju mlađe. Istraživači su povezali kraće tjelomjere s ozbiljnim zdravstvenim problemima poput raka, bolestima srca i dijabetesom, a čini se da duži tjelomjeri sprečavaju te bolesti.

S obzirom na to da je istraživanje malo, rezultati trebaju biti potvrđeni daljnjim istraživanjem.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA