SC analiza: Da li su rane kandidature pun pogodak ili promašaj?

553
Draško Stanivuković
Draško Stanivuković

Rana kandidatura za poziciju prvog čovjeka najvećeg grada Srpske predstavlja hrabar potez, ali i rizik koji uz sebe nosi niz, kako prednosti, tako i nedostataka, ističu sagovornici SrpskaCafe-a.

Poslanik u Narodnoj skupštini RS Draško Stanivuković juče je preuzeo rukovođenje banjalučkim PDP-om, što je SrpskaCafe prva najavila sredinom oktobra ove godine, a uporedo je objavio i kandidaturu za gradonačelnika Banjaluke na lokalnim izborima 2020. godine, o čemu je prvi put govorio za naš portal, u intevjuu objavljenom prije dva mjeseca.

Borislav Vukojević

Komunikolog i politički analitičar Borislav Vukojević ističe za portal SrpskaCafe da je iz ugla političkog marketinga, ali i gledano sa komercijalne strane, jučerašnja Stanivukovićeva kandidatura odličan potez.

– Sa druge strane, iz ugla demokratskog potencijala postavlja se pitanje svrhe trenutne pozicije narodnog poslanika u republičkom parlamentu, a na kojoj će biti najmanje još naredne dvije godine. Da li će ta pozicija biti korištena za dobrobit svih građana Srpske ili samo kao dio njegovog marketinškog miksa koji će raditi u sklopu lične kampanje – ističe Vukojević.

Moglo se pretpostaviti

Naš sagovornik ističe da se jučerašnja Stanivukovićeva najava mogla pretpostaviti još prije nekoliko mjeseci.

– Bilo je jasno da je njegov prvenstveni cilj da kampanju za ovogodišnje opšte izbore u stvari iskoristi kao neku vrstu uvodne kampanje za lokalne izbore 2020. godine. To je bilo jasno i po samim temama koje je obrađivao i na način na koji ih je obrađivao, a što sam i ranije najavljivao. Naravno, njemu jeste bio cilj da osvoji mandat u Narodnoj skupštini RS, ali se on, imajući u vidu njegov imidž, nekako i nije dovodio u pitanje, pa je sve više iskoristio kao pripremu kampanje za lokalne izbore. I gledano iz ugla političkog marketinga to je odličan potez. Jer ovdje se vječno prigovara kandidatima da se sjete tema lokalnog aspekta tek mjesec ili dva dana pred lokalne izbore. Stanivuković je uzeo pred sebe bukvalno više od godinu i po dana da se bavi sa njima – ističe za SrpskaCafe Vukojević.

Imajući u vidu da je kandidatura došla prilično rano, sve što on bude radio u NSRS će se gledati kroz prizmu te kandidature. I šta će se desiti sa Srpskom i brojna pitanja koja nemaju veze sa mjestom gradonačelnika mogla bi mu u ovako dugom vremenu predstavljati otežavajuće okolnosti.

Borislav Vukojević

Kao potvrda za riječi našeg sagovornika došlo je današnje Stanivukovićevo saopštenje u kojem već navodi ključne stvari sa kojima se planira baviti kao gradonačelnik.

– Banjaluku vidim kao grad koji će biti temelj regionalnog centra, polumilionski grad, kulturni, sportski i privredni centar. Banjaluka će biti decentralizivana, podjeljena na opštine a taj prijedlog uključuje i pripajnje Čelinca i Laktaša. U razgovoru sa stručnjacima došlo se do zaključaka da se sa istim brojem zaposlenih može opsluživati polumilionski grad. Ključno pitanje je da Kuljani, Motike, Debeljaci, i druga naselja koja se šire imaju svu potrebnu infrastrukturu. To sada nemamo jer se novac slijeva u jednu kasu, iz koje se mahom vraćaju krediti. Ne želimo da sve bude u Gospodskoj ulici, iako naravno da će centar imati poseben tretman nove Gradske uprave – navodi se u saopštenju.

Borislav Vukojević kao Stanivukovićevu prednost vidi i to što se ovaj mladi poslanik već poprilično isprofilisao, što ga već sada, kako navodi naš sagovornik, čini više nego ozbiljnim kandidatom da osvoji poziciju prvog čovjeka Banjaluke.

Hoće li biti zloupotrebe?

– Kao nedostatak, a što u nekim okolnostima može da bude i prednost, jeste što je on jednostavno neko ko je zainteresovan da se bavi uglavnom temama svog grada, svog kraja. I zato se postavlja pitanje koliko je onda njemu uopšte potrebna ta pozicija narodnog poslanika. Desiće se vjerovatno i da trenutnu funkciju zloupotrijebi kao svoju promotivnu platformu za lokalne izbore. Naravno, tu može biti nekih pozitivnih efekata u smislu onoga što je urađeno ili pokrenuto. Međutim, imajući u vidu da je kandidatura došla prilično rano, sve što on bude radio u NSRS će se gledati kroz prizmu te kandidature. I šta će se desiti sa Srpskom i brojna pitanja koja nemaju veze sa mjestom gradonačelnika mogla bi mu u ovako dugom vremenu predstavljati otežavajuće okolnosti. To je najveći nedostatak. Jer njemu kao narodnom poslaniku će biti važno samo da dobro kotira na lokalu – zaključio je Vukojević.

Ivana Marić

Politička analitičarka Ivana Marić takođe ističe da je vrijeme od gotovo dvije godine do lokalnih izbora i prednost i nedostatak.

– Politička konkurencija će imati više vremena da osmisli i pripremi napade na njega kako to kod nas obično biva. Ali, sa druge strane, i ljudi će imati vremena da se na vrijeme naviknu na ideju da neko tako mlad bude njihov gradonačelnik, jer je za to ipak potreban određen proces. U svakom slučaju, Stanivuković je političar za kakvima domaća politička scena poprilično čezne jer je mlad, nov u politici, i drugačiji. I to se najbolje vidjelo na njegovom izbornom rezultatu (op. aut. osvojio 20 186 glasova). Kandidatura je i dobar način PDP-a da ga zadrži u partiji jer ne bi mnogo nedostajalo da u suprotnom Stanivuković napusti stranku, jer je previše ojačao. Zanimljiva odluka u svakom slučaju. On će svu pažnju sada usmjeriti ka kampanji za lokalne izbore, iako opšti samo što su završeni – rekla je Marićeva za SrpskaCafe.

Ognjen Tešić

 

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA