Savjet ministara danas o boravku stranaca ali i migrantima

246

Savjet ministara Bosne i Hercegovine donio je odluku o najmanjem iznosu sredstava potrebnom za izdržavanje stranca za vrijeme namjeravanog boravka u BiH, ali i odluke vezane za migrante koji se nalaza u BiH.

Najmanji iznos sredstava kojima stranac mora raspolagati kod ulaska u BiH za 2019. godinu je 150 KM za svaki dan namjeravanog boravka ili protivvrijednost u stranoj valuti.

Takođe su usvojili informaciju o stanju u oblasti migracija u BiH. Službi za poslove sa strancima od 1. januara do 19. decembra ove godine prijavljen je 23.541 nezakoniti migrant, a namjeru za azil izrazilo je njih 22.177, ali je zahtjev za azil podnijelo 1.358 ljudi. Najviše migranata došlo je iz Pakistana (7.735), a slijede Iran (3.639), Sirija (2.937), Avganistan (2.770) i Irak (2.116). Ministarstvo bezbjednosti u saradnji s nadležnim institucijama i agencijama preduzima mjere u skladu sa Akcionim planom hitnih mjera i zaključcima Savjeta ministara. Pripadnici SIPA, DKPT-a i MUP-a Republike Srpske još uvijek pružaju podršku Graničnoj policiji BiH u obavljanju poslova nadzora granice.

Dodaje se da je na prijedlog Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice, donesena odluka o odobravanju grant sredstava za osiguranje humanitarnih potreba migranata smještenih u centrima u Salakovcu putem Crvenog krsta grada Mostara. Odlukom je iz budžeta Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH 150 000 KM dodijeljeno Crvenom krstu Mostara za osiguranje humanitarnih potreba migranata smještenih u Salakovcu.

Iz Savjeta ministara na kraju navode da je donesena i odluka o uvrštavanju Mirsada (Ismet) Kandića na listu označenih lica prema kojima će se primjenjivati restriktivne mjere iz člana 4. Zakona o Međunarodnom krivičnom sudu za bivšu Jugoslaviju.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA