Saturn ubrzano gubi svoje prstenove!?

592

Prema najnovijim istraživanjima planeta Saturn velikom brzinom gubi svoje prekrasne prstenove, objavila je NASA.

Rezultati istraživanja baziraju se na najnovijim posmatranjima, ali i na izvještajima svemirskih letjelica “Voyager” 1 i 2 pomoću kojih su naučnici prije desetak godina procijenili prosječnu brzinu nestajanja prstenova.

Saturnovi prstenovi sastoje se uglavnom od komadića leda različitih veličina, neki su mikroskopski poput komadića prašine, a neki su veliki i po nekoliko metara. Nestaju jer ih Saturn svojom gravitacijom privlači sebi te se oni spuštaju prema planeti u obliku kiše ledenih čestica koju sebi vuče magnetsko polje Saturna.

Još samo 100 miliona godina

– Procjenjujemo da bi se tom “kišom iz prstenova” mogao u pola sata napuniti jedan olimpijski bazen. Ako se uzme u obzir samo ta kiša, prstenovi će za 300 miliona godina nestati u potpunosti. Međutim, ako se tome doda materijal iz prstenova, koji pada prema ekvatoru divovske planete, a čiju je količinu izmjerila letjelica “Cassini”, prstenovi će preživjeti još samo 100 miliona godina. To je ustvari vrlo kratak period za Saturn koji već postoji više od 4 milijarde godina – rekao je astrofizičar James O’Donoghue iz NASA-e.

Čestice prstenova ustvari cijelo vrijeme “plešu” između gravitacione sile divovske planete koja ih privlači njemu i centrifugalne sile koja nastaje tako što čestice putuju oko Saturna zbog koje bi, da nema suprotne sile, mogle odletjeti u svemir. One postaju električki nabijene kada dođu u dodir sa ultraljubičastom svjetlošću Sunca ili kada se sretnu sa oblakom plazme koji je nastao zbog sudara mikrometeoroida sa drugim česticama prstenova. Kada se to dogodi, nabijene čestice reaguju na magnetno polje Saturna i time ih planeta uspijeva privući u gornji sloj atmosfere.

Kada su nastali njegovi prstenovi?

Naučnici još uvijek nisu sigurni je li Saturn od samog početka imao prstenove ili su oni nastali u kasnijoj fazi njegovog “života”. Najnovije istraživanje govori u prilog drugoj spomenutoj teoriji, pa je moguće da prstenovi nisu stariji od 100 miliona godina.

– Imamo sreće da postojimo u vrijeme kada Saturn okružuju prekrasni prstenovi. Međutim, ako su oni kratkotrajne prirode, postoji mogućnost da smo propustili upečatljive prstenove oko Jupitera, Urana ili Neptuna, obzirom da su oni danas jedva vidljivi oko tih planeta – objasnio je astrofizičar.

Ako su prstenovi nastali u kasnijoj fazi nastanka planete, moguće je da su se formirali prilikom sudara malenih ledenih satelita u orbiti Jupitera; vjerovatno zbog toga što su im orbite poremetili prolazeći svemirski objekti poput asteroida ili kometa.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA